Semnalele venite de la diverşi oficiali europeni par să pună Romania pe un taler dezechilibrat.

Inclinaţia nu este de bun augur pentru Romania, cu atat mai mult cu cat vocile care se impotrivesc integrării, pe motiv că Romania nu ar fi pregătită, sunt din ce in ce mai multe.

Unul din oponenţii incheierii negocierilor Romaniei cu Uniunea Europeană la sfarşitul acestei luni este Chris Davies, membru al partidului liberal din Marea Britanie.

El e de părere că Romania trebuie să se alăture Uniunii Europene cand va indeplini toate criteriile de aderare.

"Nu suntem de acord cu un termen limită, indiferent care ar fi acela. Romania trebuie să se alăture Uniunii Europene atunci cand va fi pregătită.

Acum este imposibil să credem că este gata atata vreme cat Raportul Comisiei arată că in Romania, corupţia e endemică, justiţia lipsită de independenţă, iar presa n-ar fi liberă sub nici o formă. Cum putem, deci, să ne imaginăm că criteriile care stau la temelia Uniunii Europene sunt indeplite?"- a declarat Chris Davies.

Optimismul lui Guenter Verheugen

Declaraţiile sale contrazic in mare parte afirmaţiile comisarului european pentru extindere Guenter Verheugen.

Guenter Verheugen e de părere că negocierile pot fi incheiate inainte de alegeri

Acesta anunţase că Romania ar putea incheia negocierile de aderare chiar cu patru zile inaintea alegerilor din Romania, adică la 24 noiembrie-mai devreme decat s-ar fi aşteptat majoritatea diplomaţilor.

Comisarul Verheugen se declara convins de posibilitatea- dar şi necesitatea- ca negocierile cu Romania să fie incheiate pană la sfarşitul lunii.

Declaraţia survine intr-un moment delicat pentru Romania-acela al alegerilor generale, ceea ce i-a determinat pe reprezentanţii opoziţiei din Romania, dar şi pe unii eurosceptici să declare că incheierea negocierilor ar fi de fapt, un cadou electoral pentru Guvernul roman.

Guenter Verheugen declara chiar că, dacă va fi nevoie experţii vor lucra zi şi noapte, chiar şi la sfarşit de săptămană, pentru finalizarea negocierilor.

Scepticism

Britanicul Chris Davies subliniază insă că justiţia- unul dintre cele mai complexe capitole- pare a fi obstacolul cel mai greu de trecut pentru Romania.

Poziţia sa este susţinută de foarte mulţi dintre colegii săi de partid şi de tot mai mulţi oficiali europeni.

Vocea cea mai autorizată şi sceptică este cea a insuşi comisarului european pentru justiţie şi afaceri interne, Antonio Vitorino.

Scepticismul afişat de unii oficiali europeni ii determină pe aceştia să considere că Romania ar putea să fie gata să se integreze cel mai probabil peste cinci sau şase ani.

Toate semnalele arată că negocierile se anunţă dificile, dacă la mijloc nu va fi vorba de un vot pur politic.