Adrian Mutu poate fi linistit. FIFA a trimis un raspuns oficial Federatiei Romane de Fotbal, prin care i se permite jucatorului sa se antreneze cu Dinamo Bucuresti. "Analizand documentatia care i-a fost trimisa de Federatia Engleza, FIFA a ratificat suspendarea pe sapte luni a jucatorului (incepand din 25.10.

2004), extinzand-o la nivel mondial, dar numai in ceea ce priveste «toate tipurile de meciuri, incluzandu-le pe cele interne, internationale, amicale si oficiale». In consecinta, Mutu are dreptul sa se antreneze cu fostul sau club FC Dinamo Bucuresti", se mentioneaza in comunicatul forului condus de Mircea Sandu.

Regulamentul WADA se schimba?

Agentia Mondiala Antidoping (WADA), care sanctioneaza cazurile de dopaj din sport, ar putea adauga si drogurile recreationale in regulamentul sau, pentru a-i penaliza pe sportivii care sunt depistati pozitiv cu astfel de substante. Aceasta solutie ar putea constitui o urmare a criticilor la adresa suspendarii de numai sapte luni dictate impotriva lui Adrian Mutu (de Federatia Engleza).

WADA a fost infiintata in 1999 pentru a promova sportul fara droguri, insa actiunea sa nu se extinde si la viata privata a sportivilor.

Regulamentul se aplica doar in cazul in care sportivii sunt depistati pozitiv in cadrul unei competitii si nu prevede nici o sanctiune pentru cei care au folosit substante interzise in afara meciurilor sau a altor evenimente, in ciuda faptului ca drogurile recreationale, precum cocaina si canabis, se afla pe lista substantelor interzise de WADA.

"Asta inseamna ca, efectiv, jucatori precum Mutu, care au obiceiul sa consume droguri recreationale, pot scapa de sanctiunea de doi ani", noteaza cotidianul englez "Daily Telegraph".

Presedintele WADA, Dick Pound, a declarat ca aceasta chestiune va fi dezbatuta la inceputul anului viitor. "Suntem ingrijorati in legatura cu drogurile folosite pentru imbunatatirea performantelor sportive si de ofensa care este adusa astfel spiritului sportiv. Trebuie sa fim precauti in ceea ce priveste orientarea catre directia folosirii drogurilor recreationale.

Ar fi un pas foarte mare, dar luam in considerare acest aspect", a spus Pound. Guvernul englez este preocupat de "anomaliile" din politica WADA, iar ministrul sporturilor, Richard Caborn, care se va alatura organizatiei din ianuarie, militeaza pentru schimbare.

Caborn, care a cerut doi ani de suspendare pentru Mutu, nu a comentat decizia FA, insa a fost deranjat de "indulgenta" de care jucatorul roman a avut parte si considera ca este necesara o revizuire.

"WADA a fost infiintata pentru a «curata» sportul si este inacceptabil ca un sportiv sa scape de pedeapsa cu toate ca a folosit droguri recreationale. Droguri precum cocaina si canabis sunt ilegale in Anglia. Folosirea substantelor interzise ar trebui sa fie sanctionata la fel la competitiile sportive si in afara lor.

A fi sportiv este un mare privilegiu si trebuie sa fii responsabil", a spus Caborn pentru "Daily Telegraph".

Bosnich il acuza pe Kenyon

"Mutu si-a recunoscut greseala, iar Chelsea ar fi trebuit sa fie alaturi de el si sa-l ajute in perioada de reabilitare.

Exista multa invidie in ceea ce priveste Clubul Chelsea, din cauza banilor investiti aici, iar daca i-ar fi dat lui Mutu o a doua sansa, atunci si-ar fi castigat multi prieteni", a declarat, pentru "The Sun", Mark Bosnich, fostul portar al lui Chelsea, se stie, si el suspendat pentru o cauza asemanatoare.

Bosnich s-a declarat surprins si de atitudinea directorului executiv de la Chelsea, Peter Kenyon. "Era un tip de treaba cand l-am cunoscut eu si lucra la Manchester United, dar se pare ca acum s-a schimbat complet. El a fost prins negociind cu selectionerul Sven-Goran Eriksson fara stirea FA si i s-a dat a doua sansa.

Ar fi trebuit sa adopte aceeasi atitudine si in cazul lui Mutu", a mai spus Bosnich.