Prefectura Municipiului Bucuresti a inceput procedura prealabila impotriva Hotararii Primariei Generale din 14 octombrie prin care se stabilea scoaterea Padurii Baneasa in extravilanul Capitalei. Aceasta prima etapa a actiunii Prefecturii a fost initiata deoarece, asa cum ne-a declarat prefectul Dan Darabont, "au fost constatate mai multe aspecte neclare din punct de vedere juridic".

In cazul in care Primaria Generala nu da curs interpelarii facute de Prefectura, divergentele vor fi solutionate in instanta. Hotararea de trecere a Padurii Baneasa in extravilan a fost o decizie care a intrunit, la vremea respectiva, unanimitatea voturilor consilierilor municipali.

Decizia luata atunci abroga planurile de urbanism elaborate inainte de anul 2000, avand insa ca efect o reducere substantiala a impozitelor pentru cei care si-au construit case in ultimii ani. Potrivit Hotararii Primariei Generale, constructia de locuinte in zona Padurii Baneasa este interzisa cu desavarsire.

Mai mult, proprietarii de terenuri care au proiecte de urbanism obtinute inainte de adoptarea Planului Urbanistic General, respectiv decembrie 2000, nu vor putea sa obtina autorizatiile de construire. Terenurile din zona Padurii Baneasa pentru care existau deja intocmite planuri de urbanism, PUD sau PUZ, erau, pana la adoptarea acestei hotarari, printre cele mai scumpe din Capitala.

Referitor la acest subiect, prefectul Dan Darabont a declarat: "Decizia afecteaza in primul rand niste procese deja intreprinse, iar aici ma refer la constituirea unor drepturi de proprietate, dar si la demersuri de construire a unor imobile in care s-au investit sume uriase".