Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan-Senior a fost, ieri, transportat sub escorta la Gorj, unde a fost audiat, iar apoi, retinut. Crisan a fost acuzat de inselaciune in forma agravanta.

Procurorii gorjeni au emis un mandat de aducere pe numele lui Alexandru Crisan-Senior, intrucat, la sfarsitul saptamanii trecute, acesta a fost citat de politistii gorjeni, insa nu s-a prezentat la audieri. El este acuzat ca, alaturi de fiul sau, Alexandru Crisan Jr.

, arestat deja in acest dosar, a inselat o societate din Targu Jiu, emitand file cec fara acoperire, in valoare de peste sase miliarde lei.

Crisan-Senior si Crisan Jr. sunt anchetati si in alte dosare penale, dintre care unul privitor la UREX Rovinari, prejudiciul total fiind estimat la 300 miliarde de lei. Autoritatile au descoperit numeroase "inginerii financiare", prin care Alexandru Crisan si fiul sau au reusit, in ultimii ani, sa fure statul prin societatile lor.

Ieri, liderul sindical Vasile Gosa a declarat ca societatea UREX Rovinari va fi scoasa din nou la vanzare, la inceputul saptamanii viitoare, dupa ce la termenul de saptamana aceasta nu s-a prezentat nici un investitor.

Prejudicii de sute de miliarde

De la sfarsitul lunii septembrie, pe numele afaceristului brasovean s-au emis patru mandate de aducere, insa nici unul nu a putut fi executat. Firmele familiei Crisan - aflate acum in colimatorul tuturor institutiilor legii, Politie, Parchetul National Anticoruptie, organele Ministerului Finantelor Publice - au prejudiciat bugetul de stat cu peste 300 miliarde de lei.

Directia Finantelor Publice Brasov a pus sub sechestru autoturismele detinute de familia Crisan. Mai multe firme patronate de cei doi afaceristi se afla sub incidenta Legii 64, privind lichidarea judiciara si falimentul. Printre firmele amenintate cu lichidarea se numara Alexander Co., Phoenix Trading si Multitrade Co.

"Dupa mai multe incercari de a-l retine pe Crisan-Senior, ieri, acesta a cazut in plasa autoritatilor."

Sechestrul firmelor

Daca Alexandru Crisan nu isi achita datoriile la buget, firmele sale din Brasov vor fi executate silit, iar masinile vor fi vandute la licitatie.

O alta societate care a avut de suferit in urma preluarii de catre familia Crisan a fost si Hidromecanica SA Brasov. Astfel, prin inginerii financiare, desi in momentul privatizarii, in luna septembrie 2001, aceasta acumulase datorii de 83 miliarde de lei, in luna noiembrie 2003, data la care a reintrat in proprietatea APAPS, obligatiile fiscale ale acesteia crescusera la 267 miliarde de lei.

Resursele financiare ale acesteia au fost directionate catre societati din cadrul grupului condus de Crisan, Hidromecanica SA platind in avans suma de 3 miliarde de lei.

Urex, o inginerie diabolica

Reamintim ca, la inceputul verii, Autoritatea Nationala de Control a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea inceperii urmaririi penale a lui Alexandru Crisan si a fiului acestuia, la cererea ministrului autoritatii nationale de control, Ionel Blanculescu.

Ministrul a afirmat ca operatiunile derulate de patronul UREX, de pilda, constituie o "inginerie diabolica" si a precizat inca de atunci ca verificarile vor fi extinse la nivelul tuturor firmelor detinute de Alexandru Crisan si fiul sau.

Un alt dosar penal, inregistrat sub numarul 285, in decembrie 2003, este in cercetare avansata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov.

Anchetatorii au conectat rezultatele anchetei penale pe rol cu cele ale investigatiei declansate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in jurul afacerilor familiei Crisan.