Judecatoarea Maria Huza, aleasa sefa Curtii de Apel cu mai putin de jumatate din voturi

Judecatorii din intreaga tara au participat, ieri, la primul tur al alegerilor pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). La Bucuresti, cele mai sonore nume trimise deja in turul doi sint Dan Lupascu, ales de judecatorii Curtii de Apel, si controversata Maria Huza, din partea instantelor imediat inferioare din Bucuresti si judetele limitrofe.

Desi a fost aleasa, pentru ea au votat mai putin de jumatate din judecatorii pe care-i va reprezenta.

Aparent, disputa cea mai lipsita de miza pentru un loc in CSM a avut loc la nivelul tribunalelor de pe raza Curtii de Apel Bucuresti (CAB). Presedintele Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, a concurat cu ea insasi.

Nici un judecator din cadrul tribunalelor de pe raza CAB, care cuprinde judetele Ialomita, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si municipiului Bucuresti, nu a avut curajul sa-si depuna candidatura pentru a o infrunta pe sefa Tribunalului Bucuresti.

Totodata, ieri, nici un magistrat nu a avut curajul sa o intrebe pe Maria Huza amanunte despre activitatea depusa ca reprezentant in CSM sau despre eventualele proiecte de viitor. Desi a concurat singura, doamna Huza ne-a declarat: “Am emotii, avem parte de o confruntare... democratica”.

Pentru desfasurarea corecta a procesului electoral, era necesara prezenta a doua treimi din cei 234 de judecatori. Cerinta a fost indeplinita. La numararea voturilor s-a ajuns la un rezultat oarecum surprinzator: Din 234 de judecatori, nu au votat decit 185, din care doar 99 au votat pentru Maria Huza, restul de 86 de voturi fiind declarate nule, pronuntindu-se, practic, impotriva judecatoarei.

Daca la acestea adunam si numarul judecatorilor absenti, avem 135 de voturi impotriva Mariei Huza, adica mai mult de jumatate din subordonatii acesteia. Reamintim ca numele presedintelui Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, a fost pomenit in mai multe scandaluri de presa: “Armaghedonul judecatoarelor”, “Pavalache, mita la justitie si la guvern”, “Vila din Slatina”.

Presa a atras atentia si asupra protectiei acordate acesteia de fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, cea care ar fi promovat-o in Tribunalul Bucuresti si in actualul CSM.

Dan Lupascu, reales

Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti l-a desemnat pentru al doilea tur al alegerilor pentru viitorul CSM, cu 107 voturi din 144 exprimate, pe presedintele acestei instante, Dan Lupascu, actualul secretar general al CSM. Demisia retrasa a acestuia din fruntea actualului CSM, cu o saptamina inainte de alegeri, i-a purtat noroc.

Inainte de vot, Dan Lupascu, le-a explicat colegilor sai din Curtea de Apel de ce a revenit asupra demsiei: “Nu am avut nici macar dreptul la demisie. Cind te suna din tara, cind prietenii si colegii din CSM spun ca demisia nu e oportuna, am revenit. Am pus interesul general deasupra celui personal”, a spus Dan Lupascu.

“Nu votati pentru Dan Lupascu, votati pentru Curtea de Apel Bucuresti”, a precizat secretarul general al CSM. Principalul sau contracandidat, judecatorul Mircea Aron, fost membru in CSM, sprijinit de Asociatia Magistratilor din Romania, nu a primit decit 24 de voturi.

Turul doi al alegerilor va avea loc pe 3 decembrie, reprezentantii judecatorilor din Bucuresti urmind a se intilni cu cei din tara, pentru runda finala. Viitorul CSM este programat sa-si inceapa activitatea la 29 decembrie si are un mandat de sase ani.