Simbata seara, jurnalele de stiri ale televiziunilor bucurestene au fost invadate de un reportaj crucial pentru soarta natiunii: cum s-a tuns Ion Iliescu. Reporteri frenetici au oferit poporului alegator informatii dintre cele mai diverse. Pe baza lor se poate face reconstituirea unui eveniment epocal. Asadar...

Imediat ce a iesit din sediul de campanie al PSD Bucuresti, Ion Iliescu s-a dus glont la frizeria de alaturi, insotit de alaiul camerelor de televiziune. Reporterii si operatorii au ramas afara, pozitionindu-se linga fereastra si cautind un unghi de filmare cit mai bun.

I-a ajutat si faptul ca nu exista nici urma de perdea, pe modelul patentat de Laura Andresan cind oferise o vasta deschidere vizuala hirjonelii ei cu armasarii fotbalului autohton.

Odata intrat pe mina frizerului, Ion Iliescu a fost, pe rind, tuns, frezat, masat, frectionat, uscat cu foehnul. El a facut glumite cu posesorul pieptenelui si al foarfecelui, iar la sfirsit i-a multumit lasindu-i bacsis. Si gata, s-a incheiat reportajul! In urma sa a ramas concluzia nerostita de reporteri: vedeti ca si presedintele e om?

Brici! O singura problema ar fi: si anume, ca asemenea productii media sint ilegale. In 47 de luni din cele 48 ale unui mandat prezidential, posturile TV pot sa aduca pe ecran cite frectii vor. Pot sa transmita si in direct, le priveste.

Acum insa ne aflam in campanie electorala, perioada careia i-a fost dedicata o lege speciala. Lege care spune foarte clar ca, in campanie, candidatii pot aparea la televizor doar in doua situatii: 1. la emisiuni electorale; 2. la alte tipuri de emisiuni daca sint prezentati “in exercitiul functiunii”.

Cu alte cuvinte, televiziunile au dreptul sa dea imagini, de exemplu, de la o intilnire a lui Ion Iliescu cu un alt sef de stat. Ori de la tot felul de premieri, gratieri si ridicari in grad, sport atit de drag fostului si viitorului presedinte PSD. In general, e permisa mediatizarea activitatii de la Palatul Cotroceni, “in exercitiul functiunii” de presedinte.

Dar, sa ne ierte Dumnezeu, cit de “in exercitiul functiunii” o fi o tunsoare in Piata Unirii, tocmai pe terenul PSD? Daca aceasta defineste activitatea prezidentiala, atunci Ion Iliescu are dreptul la mediatizare si in alte situatii la fel de importante pentru tara.

Citeva momente de la care televiziunile n-ar trebui sa lipseasca:

- ori de cite ori presedintele e balonat si se profileaza fenomene meteo spectaculoase, ca de exemplu tunete si rupere de nori;

- cind discuta in termeni academici, despre meandrele concretului, cu consilierul sau Dan Iosif;

- cind deapana amintiri, in cerdacul Cotrocenilor, despre tineretea lui revolutionara, provocindu-i suspine de admiratie Corinei Cretu;

- cind degusta fructe de mare, bintuit de nostalgia crevetilor vietnamezi;

- cind se leagana in hamac, in Padurea Scrovistea;

- cind doamna Nina il scarpina pe spate sau ii freaca talpile si calciiele cu piatra ponce;

- daca, Doamne fereste!, discreta doamna Nina se inteapa cu acul in vreme ce-i coase nadragii, ca sa aiba cu ce merge la serviciu;

- cind da acatiste intru afurisirea lui Traian Basescu;

- cind, la ceas de seara, citeste o pagina din viata si opera marelui Vladimir Ilici Lenin, editia originala, in limba rusa.