Bucurestiul are numai 10% din spatiile de birouri existente in Varsovia, 35% din cele din Budapesta si 30% din cele de la Praga. Insa acum Romania a devenit un magnet pentru investitorii austrieci si germani. Piata de birouri din Romania este in plina expansiune.

"Se va dubla in urmatorii doi ani, si probabil in 2007 o sa fim la jumatate din piata poloneza si la doua treimi din cea din Cehia si Ungaria", estimeaza Bogdan Georgescu, managing partner la compania imobiliara Colliers International.

El adauga ca exista cereri mult mai mari pentru terenuri si pentru cladiri de birouri, insa investitorii se gandesc de doua-trei ori inainte sa demareze un proiect. "Este o consecinta a ceea ce s-a intamplat in regiune, unde in urma cu doi-trei ani s-a construit speculativ, iar acum exista cladiri de birouri care stau goale", spune managerul de la Colliers.

El precizeaza ca investitorii din regiune au invatat o lectie – si anume sa nu mai investeasca decat in proiecte care au garantii din partea unor consultanti locali, care au chiar si contractele de inchiriere semnate in avans.

MARII INVESTITORI. Germania si Austria sunt principalii investitori din regiune, cei de prima mana. Insa alaturi de ei exista si alte fonduri de investitii, din Franta, Anglia, America, Grecia, care cauta sa investeasca bani, insa Europa Centrala si de Est duce acum lipsa de proiecte. Apropierea datei la care tara noastra va intra in UE ne face principalul punct de atractie.

"Cred ca saptamanal ma intalnesc cu unul-doua fonduri noi care cauta proiecte. Banci mari, companii de asigurari, fonduri de pensii, entitati care au de la 500 milioane de euro in sus doresc sa investeasca in piata imobiliara de birouri", spune Bogdan Georgescu.

El precizeaza insa ca in Bucuresti exista putine locatii care permit dezvoltarea unor asemenea proiecte majore si spune ca au fost realizate sase-sapte tranzactii cu cladiri terminate, inchiriate, care au fost vandute unor investitori din Austria. "Austriecii investesc cand piata este un pic riscanta, insa sume ceva mai mici.

Acum a venit valul al doilea, nemtii, care accepta un risc mai mic, dar la o valoare investita mai mare", precizeaza Georgescu.

CLADIRI NOI. Trei cladiri noi vor fi finalizate in 2005. Este vorba despre Bucharest Business Park, cel mai mare proiect care a fost realizat pana acum in Romania. El va aduce pe piata 18.000 mp de spatii de birouri clasa A, de cea mai buna calitate. Alti 15.000 mp vor fi finalizati in Piata Charles de Gaulle, in doua cladiri, Neocity Tower 3 si Dorobanti 239.

Inca doua imobile au fost anuntate, insa ele vor fi amanate pentru 2006. Este vorba despre America House (15.000 mp) si de Floreasca Tower (7.600 mp).