Moscova este dispusa sa cedeze doua dintre Insulele Kurile, ocupate dupa al doilea razboi mondial, anunta presa rusa, citand declaratii ale ministrului de Externe Serghei Lavrov.

Intr-o interventie televizata, acesta a spus ca Moscova recunoaste declaratia din 1956 a Guvernului sovietic. "Insulele sudice din arhipelagul Kurilelor ar putea fi cedate Japoniei petru a pune capat litigiului", spunea atunci Guvernul lui Nikita Hrusciov.

"In masura in care Rusia este succesoarea de drept a Uniunii Sovietice, recunoastem declaratia drept valida", spune acum seful diplomatiei.

"Rusia i-ar putea ceda Japoniei doua insule din componenta Insulelor Kurile de Sud si aici sa puna punct", a declarat ministrul rus de Externe, citat de RADIO MAIAK, precizand ca "aplicarea ideii presupune un dialog, si pana acum nimeni nu ne-a spus cum ar trebui sa o punem in aplicare".

In 1956 Japonia a respins solutia Moscovei, de retrocedare a celor doua insule din sud, Habomai si Shikotan, una dintre ele nelocuita. In rest, populatia Insulelor Kurile (numite oficial de Tokio "teritoriile din nord") este alcatuita dintr-o comunitate de cateva zeci de familii de pescari rusi. Planul lui Lavrov nu va schimba nimic, continua ziarul "Kommersant".

"Pentru simplul motiv ca japonezii nu vor accepta un asemnea compromis, decat atunci cand va sta sa cada cerul peste ei".

Potrivit mass-media, ocazia relansarii dialogului cu Japonia ar putea fi vizita lui Vladimir Putin la Tokio, programata pentru inceputul anului viitor, cand se vor celebra 150 de ani de la stabilirea relatiilor dintre Rusia si Japonia.

Ziarul "Kommersant" aminteste ca Rusia si-a reglementat anul acesta si frontiera cu China, disputata de zeci de ani. "Lavrov poate oferi Japoniei exemplul parteneriatului ruso-chinez, dezvoltat independent de reactii emotionale si de studiile istorice", scrie "Vremea Novosti".