Mahmud Abbas (cunoscut si ca Abu Mazen), presedintele Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei si potential candidat la functia de presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene, s-a grabit ieri sa dezminta faptul ca schimbul intens de focuri de duminica, de la o adunare de doliu pentru Yasser Arafat, in orasul Gaza, ar fi fost o tentativa de asasinat impotriva sa si a altui lider moderat

palestinian, Mohammed Dahlan. Declaratii similare, de minimalizare a incidentului si a implicatiilor sale, au fost facute oficial si de alti responsabili palestinieni. Martorii afirma insa cu totul altceva.

Potrivit relatarilor, un grup de aproximativ 30 de barbati, imbracati in uniformele uneia din factiunile inarmate ale Fatah (cel mai probabil, gruparea condusa de secretarul general din Fasia Gaza al organizatiei, Abu Maher Hellis), a navalit in cortul in care avea loc adunarea de doliu. Strigand "Abbas, Dahlan, agenti americani, iesiti afara!" ei au deschis foc de arme automate.

Fortele de securitate au reusit sa ii evacueze pe liderii prezenti la adunare, dar doi ofiteri palestinieni au fost ucisi.

Presa israeliana comenta ieri ca acest incident este doar preludiul bataliei pentru succesiunea lui Arafat. "Adevarata problema o constituie gruparile renegate, extremistii dornici de putere, care doresc tulburari si care sunt condusi de Hezbollah si de Iran. Abu Mazen (Abbas) va trebui sa se confrunte cu ei.

Daca cedeaza in fata lor si incepe sa negocieze cu ei, va ajunge practic la mana lor si nu va putea sa schimbe nimic (...).

Este o chestiune de supravietuire. Daca Abu Mazen nu-si poate controla oamenii, cum va putea sa tina sub control un oras? El trebuie sa preia controlul, pentru ca, daca nu o va face, Jidahul Islamic, Hamas sau, si mai rau, Hezbollah ori Iranul il vor prelua", comenta un inalt oficial israelian, sub acoperirea anonimatului.

Pana ieri Fatah inca nu ajunsese la un consens privind desemnarea lui Abbas drept candidat la presedintia Autoritatii Palestiniene, stirile in acest sens fiind dezmintite, printre altii, chiar de Abbas.

Pe de alta parte, ministrul palestinian pentru negocieri, Saeb Erakat, a atras atentia ieri ca organizarea de alegeri in cel mai scurt timp, chiar in 60 de zile, este vitala pentru restabilirea ordinii in teritoriile palestiniene.