Divizia 1 de puscasi marini a SUA, care a dus greul bataliei de la Fallujah, a deschis oficial ancheta asupra unuia dintre soldatii sai, acuzat de uciderea unui irakian ranit. Mai multe televiziuni americane au difuzat imagini cu soldatul care a impuscat in cap un insurgent ranit si neinarmat, intins pe podeaua unei moschei.

CBS News a insistat asupra imaginii militarului american care tinea arma indreptata asupra ranitului, dupa care a afirmat: "acum este mort". Cel ucis fusese ranit in cursul altui raid american si urma sa primeasca ingrijiri medicale.

Lipsa de coordonare intre unitatile care au asaltat moscheea succesiv, vineri si sambata, precum si temerile soldatilor americani fata de raniti care declansau dispozitive explozive la apropierea lor au favorizat incidentul. Daca uciderea a fost deliberata, ea poate fi considerata crima de razboi, potrivit conventiilor internationale.

Comandantul Diviziei 1 s-a grabit sa afirme ca unitatea sa "respecta legea conflictelor militare", dar l-a retras din lupta pe militarul cercetat, pana la finalizarea anchetei. Oficialii militari americani se tem ca nu cumva difuzarea imaginilor sa-i incurajeze pe insurgenti sa aleaga a lupta pana la moarte decat sa se predea.

Investigatorii Marinei (arma de care apartin puscasii) trebuie sa stabileasca daca militarul a actionat in legitima aparare sau in mod abuziv si au deja un martor irakian, ale carui marturisiri ar putea sa clarifice cazul.

Judecatorul militar Bob Miller a declarat pentru NBC ca, de regula, insurgentii raniti "nu trebuie considerati o amenintare", lasand sa se inteleaga ca la Fallujah au fost si numeroase cazuri in care teroristii raniti au pus in pericol viata trupelor coalitiei.

Un comunicat al Amnesty International, emis ieri, considera ca si practicile insurgentilor, de a se folosi de moschei ca baze de lupta si de a ataca civili, dar si uciderea ranitilor de care sunt acuzati unii soldati americani trebuie sanctionate conform normelor internationale.

Organizatia a amintit ca, saptamana trecuta, o televiziune britanica a difuzat imagini cu un alt caz de ucidere a unui ranit de catre un soldat american. Dincolo de ancheta ce retine atentia presei internationale, operatiunile de curatare a orasului Fallujah continua. Numarul de cadavre descoperite, despre care se crede ca apartin unor persoane executate de teroristi, a ajuns la 27.

Armata SUA a retinut 1.052 de persoane (circa o treime din totalul estimat al insurgentilor), intre care si 20 de straini. Autoritatile de la Bagdad afirma ca majoritatea acestora ar fi iranieni, ceea ce este oarecum surprinzator, deoarece Fallujah era cunoscut ca un bastion sunnit, in vreme ce iranienii sunt siiti.