Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua creante in limita sumei de 4.911 miliarde lei (circa 124 milioane euro) detinute de Termoelectrica asupra centralelor electrice care au intrat in proprietatea consiliilor locale, conform unei hotarari adoptate recent de Guvern.

Actul normativ vizeaza "clarificarea si solutionarea" obligatiilor de plata pentru creditele contractate de Termoelectrica, preluate si neachitate de centralele termoelectrice (CET) care s-au desprins din aceasta companie, astfel incat sa fie evitata agravarea situatiei economice a firmei in cauza.

Un numar de 16 CET-uri erau inregistrate, la sfarsitul lunii septembrie, cu restante la achitarea acestor credite. Cel mai mare sold apartine CET Iasi, cu 1.037 miliarde lei, urmat de CET Suceava cu peste 704 miliarde lei. Centralele termoelectrice din Timisoara, Pitesti si Ploiesti apar pe lista datoriilor care vor fi preluate de AVAS cu sume situate in jurul valorii de 600 miliarde lei.

Societatea comerciala Termon Onesti avea de achitat catre fostul proprietar 382 miliarde lei, in timp ce compania similara din Brasov trebuia sa restituie aproape 200 de miliarde lei. Cu datorii sub 100 de miliarde sunt inregistrate CET-urile din localitatile Comanesti, Giurgiu, Resita, Drobeta si Gura Barza.

In conditiile in care programele de restructurare nu vor fi aprobate pana la data de 30 iunie 2005, AVAS va trece la executarea silita a creantelor respective. Hotararea va intra in vigoare dupa autorizarea de catre Consiliul Concurentei, notificarea catre aceasta institutie fiind in sarcina AVAS.