Din 2005 suprafata cultivata cu anumite cereale care s-au dovedit prea performante in acest an pentru randamentele cu care ne obisnuiseram va fi redusa, au decis oficialii Ministerului Agriculturii.

Surprinzator, hotararea a fost luata pentru ca "acest an a fost cel mai bun din istoria tarii din punct de vedere al productiilor agricole realizate", iar Ministerul Agriculturii nu se simte in stare sa faca fata unei asemenea abundente. Cerealele pentru care vor fi reduse suprafetele cultivate sunt graul si porumbul, unde productiile au depasit toate previziunile.

Motiv pentru care strategii de la Agricultura nu s-au gandit nici un moment la un mecanism de valorificare mai eficienta a recoltelor bogate obtinute mai degraba cu ajutorul bunului Dumnezeu decat de strategiile puse in practica de ministerul de resort.

Nu se pune problema cresterii exporturilor pentru ca "Romania nu este interesata sa exporte materie prima, ci produsul finit", argumenteaza oficialii de la Agricultura, omitand sa spuna, de exemplu, ca in prezent Romania importa malai din Ungaria. "Oricum suprafata cultivata cu grau a fost mai mare decat era programat si este cazul sa fie redusa.

La porumb, productia a fost una record si este suficient pentru furaje si consumul populatiei. Vom reduce cu 250.000 ha suprafata cultivata cu porumb", a anuntat senin directorul general in Ministerul Agriculturii, Vasile Bacila.

Potrivit datelor MAPDR, din productia totala de grau de 7,7 milioane tone, disponibilul pentru stoc de legatura si export este de 3,1 milioane tone, iar la porumb din cele 14,8 milioane tone, dupa scaderea necesarului intern raman disponibile 5,9 milioane tone.

Pentru ca nu mai face fata acestei abundente, conducerea ministerului a decis ca anul viitor sa redistribuie anumite suprafete catre culturile de in, canepa, fasole, mazare, soia si floarea-soarelui. Incapacitatea Ministerului Agriculturii de a valorifica in vreun fel productiile-record obtinute in acest an se vede si in cresterea de la o zi la alta a preturilor produselor agricole.

Rezultate foarte bune s-au inregistrat nu numai la cereale, dar si la legume, struguri si sector zootehnic. Cantitatea de legume este in crestere de la an la an, iar productiile de carne, lapte, oua si miere au inregistrat cresteri semnificative. In ciuda acestor rezultate, preturile in piete sunt si ele din ce in ce mai mari, numai in ultima luna crescand la rosii cu 9.

000 lei/kg, la castraveti cu 4.600 lei/kg, la fasole cu 3.900 lei/kg, la vinete cu 2.700 lei/kg, la gogosari cu 2.300 lei/kg. Pretul litrului de lapte a atins in unele zone 20.000 lei, iar un ou a ajuns sa coste in pietele din mai multe judete 5.000 lei.