Chemat de urgenta de primar, presedintele Ion Iliescu a luat, ieri dimineata, drumul orasului natal. Pana la Oltenita, grupuri de pesedisti s-au preocupat sa-i faca lui Ion Iliescu deplasarea cat mai placuta. Pe fiecare copac de pe marginea soselei, el a putut admira afise care indemnau sa fie votat PSD, postere cu Adrian Nastase si cu fostul ministru Marian Sarbu.

Periodic, cate o Dacie alba pavoazata cu chipul premierului si din ale carei megafoane o voce spunea ca votul pentru Adrian Nastase e votul pentru normalitate se intersecta cu coloana prezidentiala. "Am venit la Oltenita la SOS-ul primarului", si-a justificat presedintele prezenta in oras, in fata protipendadei oltenitene, adunata in sala de consiliu a primariei.

"Eu va multumesc, domnule presedinte, dar nu cred ca ati venit numai pentru ca v-am chemat eu", i-a spus primarul Costinel Milescu. Acesta din urma este reprezentantul Actiunii Populare si a castigat alegerile in orasul lui Ion Iliescu, in ciuda faptului ca presedintele a venit de doua ori in campania pentru locale, ca sa-l sustina pe candidatul PSD.

SOS-ul primarului e structurat pe trei puncte grele: din cauza datoriilor mari, oltenitenii "mor de frig in case", alimentarea cu gaze naturale promisa de Ion Iliescu inca de acum un an si jumatate nu s-a materializat nici azi (o ultima promisiune vorbeste de un nou termen, care ar fi noiembrie 2005), in sfarsit, Santierului Naval de la Oltenita BCR ii refuza creditarea din cauza onorarii cu

intarziere a comenzilor si a platilor. Presedintele n-a avut nici un raspuns pentru problema caldurii si a gazelor. In schimb, a readus pe tapet promisiunea ca va face din Oltenita un port la Dunare, care sa asigure locuri de munca atat in turism, cat si in domeniul naval.

"La anu' o sa fiu mai degajat si o sa dau mai multa atentie acestui proiect amplu de dezvoltare a portului dunarean", a spus presedintele. "Am retinut, domnule presedinte, si de la anul am sa va aduc si eu aminte in fiecare zi de aceasta promisiune", l-a completat primarul.

In ceea ce priveste datoriile si creditele santierului naval, Ion Iliescu a promis ca va cere BCR sa analizeze impreuna cu SIF situatia. Afara, poate din cauza ploii sau a promisiunilor neonorate, oltenitenii nu s-au mai inghesuit ca altadata sa-si vada distinsul concetatean. In cateva minute, presedintele s-a urcat in masina si a plecat spre Calarasi.

Desi aici era prevazuta o intalnire cu autoritatile locale la prefectura, presedintele a anulat-o, preferand in schimb vizita la o fabrica de materie prima pentru mobila. Pentru cateva minute a trecut pe la prefectura, unde-l asteptau calaraseni mobilizati de liderii locali ai PSD.

Suferintelor si plangerilor oamenilor presedintele le-a raspuns cu reprosul ca, la locale, au preferat candidatul PNL-PD. "Va spun si eu amaraciunea mea. Este fata de dv., calarasenii, cum ati judecat lucrurile, asa cum v-ati orientat se bate pasul pe loc", a spus presedintele scurt, fara sa-i mai consoleze ca altadata si sa le promita ca viata li se va imbunatati.

De altfel, nici nu le-a acordat calarasenilor mai mult de 5 minute, grabindu-se sa ajunga la intalnirea pe care o avea pe Autostrada Soarelui, pe o ploaie si un vant naprasnice, cu premierul Adrian Nastase.