PSD vrea sa introduca o noua tema de campanie electorala incercind sa convinga de faptul ca Alianta PNL-PD s-ar opune integrarii in Uniunea Europeana. Mesajul a fost lansat de Adrian Nastase si apoi dezvoltat de Adrian Severin, candidat din partea Uniunii PSD+PUR la alegerile parlamentare, intr-un articol de opinie in care nu numai ca este ocolita realitatea, ci chiar denaturata.

Liderii PSD uita insa ca PUR a propus acum citeva luni aminarea aderarii Romaniei la UE pentru 2009, considerind ca tara nu ar fi inca “pregatita” pentru a face fata pietei europene.

“Daca as sti ca dracul ne poate duce primul in UE as vota cu iadul!”, spune Adrian Severin, definindu-si in acelasi timp optiunea europeana si viziunea politica, la sfirsitul unui comentariu in care vrea sa-si convinga cititorii ca Alianta PNL-PD si societatea civila care o sustine nu ar dori o integrare rapida in UE.

Cinci dintre cele mai cunoscute organizatii neguvernamentale din tara i-au cerut luni comisarului pentru extindere al UE, Guenther Verheugen, sa explice de ce propune ca termen de incheiere a negocierilor 24 noiembrie 2004, precizind ca “acest lucru va oferi actualei guvernari un avantaj electoral considerabil”.

Reprezentantii societatii civile mai precizeaza ca sint ingrijorati de faptul ca declaratia lui Verheugen “prejudiciaza serios datoria Comisiei Europene de a ramine neutra in contextul alegerilor din Romania”.

Adrian Severin a primit probabil sarcina pe linie de partid sa denigreze organizatiile neguvernamentale critice la adresa puterii si se intreaba: “De ce ni se cere deci sa renuntam la UE de dragul Aliantei D.A.?”. Nici unul dintre reprezentantii societatii civile nu a cerut “renuntarea la UE”.

Totusi reprezentantul PSD spune ca raspunsul la intrebarea sa este “simplu” fiindca “fortele aflate in spatele acesteia (Aliantei - n.r.), oameni care cistiga fiecare lunar citeva sute de salarii minime sau pensii medii, dupa ce Romania va deveni membru al UE, la acelasi nivel de munca nu vor mai obtine aceleasi profituri”.

Adrian Severin nu da nici un fel de exemple cine anume din societatea civila ar avea astfel de planuri. Exista insa din partea Uniunii Nationale PSD+PUR exemple diverse care sugereaza tocmai ca oamenii de afaceri afiliati acestei forte politice ar dori aminarea integrarii Romaniei in UE.

Acum sase luni, Ion Tiriac - presedintele Consiliului de Strategie al Agentiei Romane pentru Investitii Straine si un apropiat al premierului Nastase - declara: “Daca as fi Papa acestei tari as refuza sa intru in 2007 si as alege 2010, sa-mi aranjez lucrurile cum trebuie, sa putem negocia”.

Ulterior, PUR a precizat ca opteaza pentru aminarea integrarii pe motiv ca economia si agricultura nu sint pregatite pentru UE. Mai mult, aliatii PSD au avansat ideea unui referendum prin care romanii sa decida asupra oportunitatii aderarii tarii la Uniunea Europeana in 2007.

Adrian Severin pleaca de la premisa falsa ca Verheugen, comisarul pentru extindere, a vorbit despre “conditiile continuitatii politice la guvernare”. Reprezentantul Comisiei Europene a vorbit insa doar despre faptul ca “incheierea negocierilor cu Romania pina la sfirsitul acestei luni nu este numai posibila, dar este si necesara”, avansind data de 24 noiembrie.

Aceasta data a fost contestata, pe motive electorale, de mai multi oficiali europeni, inclusiv de europarlamentarii liberal-democrati, despre care Adrian Severin declara ca “au reticente fata de intrarea Romaniei in UE”, in vreme ce acestia s-au aratat surprinsi de anuntarea incheierii negocerilor UE cu Romania cu patru zile inainte de alegerile generale: “Asa ceva nu s-a mai intimplat in trecut,

ca inainte cu trei-patru zile de alegerile foarte importante pentru Romania Comisia Europeana sa fie in pozitia sa ia o decizie de importanta strategica”, dupa cum a declarat liderul social-liberalilor din Parlamentul European.

Comentariul semnat de Adrian Severin in editia de marti a cotidianului “Ziua” mistifica de la un capat la altul realitatea, potrivind-o la cerintele electorale ale PSD, partidul pe listele caruia candideaza.