"Retelele CATV s-au dezvoltat intr-un ritm sustinut, conturandu-se deja ca o alternativa cu puternic potential competitiv fata de reteaua clasica de telefonie.

Au fost eliberate 1615 autorizatii tehnice de functionare pentru retele de cablu TV, ceea ce inseamna ca pe teritoriul Romaniei avem peste 1600 de retele active.

In Romania sunt 7,3 milioane de gospodarii, mai mult de jumatate dintre acestea, si anume 3,75 milioane, sunt conectate la cablu inca din 2003. Conform datelor EITO in anul 2003 in Franta erau 3.770.000 abonati CATV, iar in Spania - 1 472 000. Asadar Romania are acelasi numar de abonati ca Franta si mai mult decat dublu fata de Spania.

Acelasi raport evalueaza numarul de abonati CATV la nivelul Europei de Est la 19 milioane, ceea ce inseamna ca Romania detine 20% din numarul de abonati din Europa de Est" a declarat Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informatiei, Ioan Cordos la deschiderea Conventiei Nationale de Comunicatii prin Cablu - "Industria de comunicatii prin cablu, parte a efortului de integrare in UE".

De asemenea, Secretarul de Stat in MCTI a subliniat importanta reducerii decalajului existent intre mediul urban si cel rural in ceea ce priveste rata de penetrare CATV. Raportul ratei de penetrare CATV la nivelul celor doua zone este de 4 la 1.

In urma semnarii Scrisorii de intelegere dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, privind acordarea unui avans in valoare de 2 milioane dolari pentru pregatirea proiectului "Economia bazata pe Cunoastere" vor fi create retele ale comunitatilor locale interconectate in peste 30 de localitati deficitare din punct de vedere al accesului la comunicatii si Internet.

Retelele vor fi construite in functie de nevoile fiecarei comunitati. RECL conecteaza principalele institutii din comunitatile locale - scoala, primaria, biblioteca, caminul cultural - la retelele informationale si tranzactionale nationale si mondiale.

Aproximativ 300 retele virtuale locale servind ca "centre de cunoastere" vor fi infiintate in comunitati dezavantajate din punct de vedere al accesului la informatie, pentru a furniza informatii si servicii catre cetateni si mediul de afaceri.

Companiile CATV au fost invitate sa faca o serie de propuneri privind dezvoltarea acestor retele.