Si in Ungaria e campanie electorala: pe 5 decembrie alegatorii din tara vecina sunt chemati sa spuna "Da" sau "Nu" acordarii cetateniei ungare pentru conationalii din afara hotarelor. Partidele de la putere - socialistii si liber-democratii - desi stiu ca se pun intr-o postura delicata, indeamna populatia sa voteze impotriva.

Ei cer ca inainte ca inima sa se pronunte, sa vorbeasca ratiunea, luciditatea. Asta vrea sa spuna ca foloasele de ordin sentimental aduse de dubla cetatenie sunt contrabalansate de ponoase sociale si politice deloc de neglijat.

Estimari realiste avertizeaza ca acordarea dublei cetatenii va perturba inainte de toate piata muncii din Ungaria, "invadata" de circa trei sute de mii de etnici maghiari din statele limitrofe, care vor ameninta tot atatea posturi ale autohtonilor. Importante vor fi si consecintele sociale si cele economice, care vor greva serios asupra bugetului public.

Noul ministru de externe al Ungariei, Somogyi Ferenc, declara recent ca "cetatenia dubla pentru etnicii maghiari, in felul in care aceasta problema a fost ridicata, este o notiune inoportuna". Etnicii unguri din statele nemembre ale UE, adauga el, nu doresc altceva decat sa poata calatori cu usurinta in Ungaria si in alte state europene, precum si conditii mai bune de viata in tara lor.

Partidele de opozitie, avand ca varf de lance formatiunea fostului premier Orban Viktor, Fidesz, sustin ca dubla cetatenie nu adauga poveri noi pe spinarea contribuabilului ungar, dar leaga in schimb pe toti etnicii maghiari cu o legatura care anuleaza, practic, consecintele Trianonului. Referendumul din 5 decembrie are, evident, un puternic rasunet in afara granitelor Ungariei.

In Romania, acesta este amplificat de desfasurarea campaniei electorale. UDMR, care simte in ceafa suflarea rece a opozitiei din comunitatea maghiara, a trebuit sa declare ca sprijina acordarea dublei cetatenii, desi o ingrijoreaza profund faptul ca ea ar putea aduce o sporire serioasa a emigratiei in sanul comunitatii.

(Un sondaj realizat anul trecut arata ca 60 la suta dintre maghiarii din Romania isi doresc sa aiba si pasaportul ungar, iar 17 la suta din acestia ar parasi tara imediat). Vestile din Ungaria arata ca la referendum majoritatea alegatorilor vor spune "Da" dublei cetatenii.

Ramane doar o singura necunoscuta: amploarea participarii la vot, o prezenta scazuta la urne invalidandu-l din capul locului.