Manevrele de culise si razboiul rece dintre taberele care divizeaza lumea sportului romanesc au aruncat o lumina neplacuta peste alegerile generale desfasurate luni, la Comitetul Olimpic si Sportiv Roman. Intelegerile secrete, compromisurile si aranjamentele de culise au marcat startul lui Octavian Morariu, noul presedinte al fostului COR.

Sedinta s-a vrut una democratica, dar n-a fost, in fond, decit o masca pentru lucruri stabilite deja.

Purtat pe umeri de mentorul si predecesorul sau, Octavian Morariu a alergat de unul singur spre presedintie. Lipsa contracandidatilor si rezultatul obtinut in final - 95 la suta din voturi - au adus aminte de epoca de aur a lui Nicolae Ceausescu. Nici alegerile pentru membrii Comitetului Executiv n-au diferit prea mult, numerosi participanti la sedinta ghicind cistigatorii inaintea scrutinului.

“Stiam cine iese de acum zece zile!”, ne-a marturisit un membru al adunarii. “Masina de vot” i-a inghitit, in primul rind, tocmai pe cei care ar fi meritat cu adevarat un loc in capul mesei: marii campioni. Cristian Gatu, Ilie Nastase, Elisabeta Lipa, Gabi Szabo si Violeta Beclea-Szekely au adus, impreuna, un munte de aur in tara.

Pe acesti mari campioni i-a legat luni, la alegerile generale ale COSR, acelasi “detaliu”: n-au incaput printre reprezentantii miscarii sportive romane! Pe locurile lor s-au asezat, in schimb, anonimi cu merite indoielnice sau chiar inexistente, dar abili in “sforarii”.

Pozitia de drepti a lui Morariu

Sedinta de luni a avut multe accente care, daca n-ar fi tradat o stare de fapt grava, puteau stirni risul.

Pozitia de drepti pe care Morariu o lua in fata lui Tiriac, interesul manifestat de magnat fata de frumoasa Irina Deleanu (sefa la gimnastica ritmica), risul amar al celor care se amuzau anuntind invingatorii inainte de scrutin si senzatia de deja-vu persistenta in sala au fost doar citeva dintre amanuntele “picante”.

Situatia a generat reactii diferite. Daca Gatu s-a distrat impreuna cu Otelea, in schimb Ilie Nastase s-a facut foc si para: “Stiam ca nu o sa fiu ales. Nu-s papagal, iar in tara asta sint alesi numai papagalii! A fost un vot politic. Se stia dinainte cine iese!”.

Punctul pe “i” l-a pus Elisabeta Lipa: “Ne-au pus sa candidam, au spus ca e nevoie de tineri, de mari performeri, dar cind am candidat, nu ne-a votat nimeni!”.

Cristian Gatu considera ca scrutinul a fost masluit: “Mi-e scirba!”

Cristian Gatu, presedintele Federatiei Romane de Handbal, a anticipat rezultatul alegerilor. “Hai, ma, ca sint bun! Am ghicit trei din trei, ca la Pronosport”, s-a felicitat Gatu, la finalul scrutinului de luni. Dublu campion mondial si medaliat cu argint la Jocurile Olimpice, Gatu a candidat la postul de vicepresedinte.

El si-a exprimat ieri dezamagirea fata de maniera in care s-au desfasurat alegerile la forul suprem al sportului romanesc.

Cum comentati rezultatul alegerilor la COR?

Spun doar atit: mi-e scirba! Si puteti sa scrieti de cite ori vreti aceasta remarca!

Va considerati un invins?

Nu. De ce, ar trebui? Eu mi-am facut datoria fata de handbal, in numele caruia mi-am depus candidatura. N-am candidat pentru mine. Doream sa aiba si handbalul reprezentare. Iar daca as fi pierdut pe teren, mai intelegeam, dar am pierdut pe sub teren! In subteran!

Va asteptati la un astfel de deznodamint?

Nu m-am dus sa cistig, dar nu credeam ca se pot face astfel de lucruri in templul olimpismului!

“A functionat masina de vot”

La ce va referiti?

Eu n-am facut liste pe care sa le trimit la celelalte federatii, cum aud ca au facut altii. Dezavuez astfel de practici.

Cu alte cuvinte, spuneti ca alegerile au fost masluite...

A functionat masina de vot! Atit pot sa spun! Restul...

Considerati ca oamenii alesi merita sa fie in conducerea COSR?

Imi pare rau pentru sportivii adusi cu mare tam-tam in sala, ca sa fie, apoi, umiliti. Daca se mergea pe linia intineririi la COSR, trebuia sa se mearga pina la capat! Adica si cei din linia a doua sa fie tineri. Cu ce sint mai prejos Szabo si Lipa decit cei alesi in loc?

Marcel Popescu: “De ce masina de vot nu l-a scos pe Gatu?”

Despre chestorul Marcel Popescu, comandantul Clubului Sportiv Dinamo, s-a spus ca a renuntat sa candideze la functia de sef al COSR, promitindu-i-se, in schimb, un post de vicepresedinte. “Alegerile au fost transparente. Eu nu eram in gasca lui Tiriac si totusi am fost ales.

A cui e masina asta de vot despre care vorbeste Gatu? De ce nu l-a scos pe el invingator, daca a facut cineva o masina? Gatu a iesit pe patru, la mare diferenta de voturi de locul trei. Eu l-am votat pe Nastase! Iar Ilie de ce e nemultumit? Poate ca stia ca trebuia sa iasa si n-a iesit, de-aia era asa suparat! Iar de la atletism sint doua persoane alese in conducere.

Cine se astepta? Pina la urma, ce e COSR? E un organism care trebuie sa munceasca, poate de-asta n-au fost alese Lipa si Szabo! CS Dinamo reprezinta 40 la suta din potentialul olimpic. A avut 46 de sportivi la Olimpiada de la Atena. E normal sa existe nemultumiti. Daca eu nu ieseam, nu eram nemultumit? Sigur ca eram!”, ne-a declarat ieri reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor.