Gimnasta Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la Atena, isi savureaza, inca, performanta din capitala Greciei. Ea a fost nominalizata, ieri, la premiul de cea mai buna sportiva a anului, decernat de Asociatia Internationala a Presei Sportive (AIPS) pe baza voturilor tuturor asociatiilor nationale. Onoarea Premiului pentru cea mai buna sportiva a anului a mai fost cunoscuta de doua romance.

Nadia Comaneci, in 1976, dupa evolutia de senzatie de la Olimpiada de la Montreal, a cucerit nu numai aprecierea intregii lumi, dar si a ziaristilor, care au supranumit-o "Zeita de la Montreal" dupa ce "Pasarea Maiastra" a obtinut prima nota 10 din istoria gimnasticii.

Atleta Gabriela Szabo si-a adjudecat si ea acest important premiu in 1999, cand a devenit prima sportiva romana care a castigat toate circuitele celebrei "Golden League", in proba de 1.500 m. Alte premii oferite de AIPS sunt pentru cel mai bun sportiv, cea mai buna echipa si cel mai bun centru de presa la competitiile pe anul in curs.

In 2004, alaturi de Catalina Ponor, pe lista sportivelor nominalizate se mai afla inotatoarele Inge de Brujin (Olanda) si Iana Kloskova (Ucraina), atleta Kelly Holmes (Anglia), judoka Ryoko Tamura (Japonia) si scrimera Valentina Vezzali (Italia).

Peste performantele lui Inge de Brujin

Fara indoiala, performanta olimpica a Catalinei Ponor este superioara tuturor celorlalte contracandidate. Cu 3 medalii de aur la JO de la Atena, pe echipe, la barna si la sol, Catalina domina acest clasament.

Inotatoarea olandeza Inge de Brujin a castigat, la JO din acest an, o medalie de aur, la 50 m liber, una de argint, la 100 m liber, si doua de bronz, la 100 m liber si in proba de stafeta 4x100 m liber. Inotatoarea ucraineana Iana Kloskova a castigat 2 medalii de aur, in probele de 100 m si 200 m bras. Atleta engleza Kelly Holmes a castigat, de asemenea, 2 medalii de aur, la 800 si 1.

500 m liber, in timp ce judoka japoneza Ryoko Tamura si scrimera italiana Valentina Vezzali au castigat o singura medalie de aur olimpica.