“Eu nu am venit aici la un miting electoral”, a spus ieri, in comuna Potlogi din judetul Dimbovita, presedintele Ion Iliescu, adresindu-se unei multimi de oameni strinsi in curtea unui palat brancovenesc degradat.

In timp ce seful statului roman facea aceasta afirmatie, in fata si in stinga sa o multime de oameni - dintre care multi purtau veste bleu cu inscriptia PSD+PUR - fluturau uriase steaguri albastre cu sigla PSD si fotografii cu prezidentiabilul pesedist Adrian Nastase.

Fiecare din cei aproximativ doua sute de oameni prezenti avea in mina un pliant cu Adrian Nastase si cu aspirantii PSD+PUR pentru parlament din Dimbovita. “Am venit sa vizitez localitatea”, a incercat presedintele Romaniei sa nege ca, de fapt, se afla la un miting electoral al Uniunii Nationale PSD+PUR.

Incercarea lui a fost spulberata de un localnic care a strigat din toti rarunchii: “Noi votam pa domnu’ Adrian Nastase presedinteeeeee”. Imediat au urmat aplauze din multime.

La Potlogii de Dimbovita a fost ieri sarbatoare mare: seful statului, alaturi de candidatii filialei judetene a Uniunii Nationale PSD+PUR, printre care Bogdan Aurescu, Ion Stan si Victor Sanda, au venit la un miting electoral. Pretextul l-a reprezentat vizita prezidentiala la ruina unui fost palat brancovenesc.

Organizatia PSD+PUR de la Dimbovita s-a mobilizat exemplar: a adus oameni din tot judetul cu atocarele pentru vizita sefului statului. Citiva dintre acestia au spus ca “ne-au adus care de la Tirgoviste, care de la Titu, care de prin comune de p-acia”.

Decor pentru ochii prezidentiali, cu elevi scosi de la ore

Ca pe vremea lui Ceausescu, elevii mai mici sau mai mari au fost scosi de la ore si adusi sa-i aplaude pe fruntasii pesedisti de la Centru. Cursurile de istorie si de limba franceza de la scoala din localitate nu s-au mai tinut. Mai multi elevi ne-au povestit cum au fost postati pe marginea santului si li s-a spus sa aduca flori din curte pentru a-i intimpina pe Ion Iliescu si alaiul PSD.

Una dintre directoare, vazindu-ne ca stam de vorba cu elevii, a venit imediat si ne-a spus ca iesirea acestora pe traseul prezidentialo-pesedist s-a facut “din proprie initiativa”, iar florile “au fost aduse pentru aranjamente florale”.

“Taci, fa, din gura! Ce, esti la datu’ darului la nunta?”

Oamenii se inghesuiau sa-i stringa mina lui Ion Iliescu si sa-i spuna: “Sa ne traiti, dom’ presedinte!”. Citeva femei din multime au chiuit, chiar, la un moment dat, tocmai cind trecea Iliescu. Au fost repede aduse la tacere de un lider pesedist local: “Taci, fa, din gura. Ce, esti la datu’ darului la nunta?! Striga frumos si tu!”.

Replica uneia dintre ele a fost: “La domnu’ presedinte ii trebuie urare”. In palatul aflat in stare avansata de degradare, Iliescu a vorbit cu directoarea acestuia, Doina Mindru, alaturi de care s-au aflat colectionarul Dan Nasta si ministrul Razvan Theodorescu.

Cum schimba Iliescu tigarile cu pepeni

Iliescu a avut ceva simptome capitaliste in tinerete. Facea un fel de troc, pe vremea cind era brigadier la o tabara de munca din Albania. Pentru ca, dupa cum spune seful statului, in Albania “n-a fost prea usor: o luna am mincat numai macaroane si carne de oaie” , tigarile “le stringeam si mergeam duminica la tirgul taranesc si vindeam tigari pe pepeni”.

Vorbind despre eliminarea diferentelor dintre mediul urban si cel rural, seful statului a spus ca “toate localitatile rurale sa devina variante ale oraselor, inclusiv orase agricole”. Iliescu isi va continua astazi vizitele electorale la Ploiesti si Cimpina.