Participarea lui Ion Iliescu in campania electorala a Uniunii PSD+PUR este contestata la Biroul Electoral Central. Asociatia Pro Democratia (APD) a depus ieri la BEC o sesizare referitoare la incalcarea legii si Constitutiei de catre presedintele Iliescu si Uniunea Nationala PSD+PUR.

“Curtea Constitutionala si-a dat acordul ca domnul Ion Iliescu sa participe la alegeri, insa in calitate de candidat independent pe listele Uniunii PSD+PUR, ori acest lucru nu poate insemna nici pe departe ca presedintele Ion Iliescu se poate implica in campania electorala a acestei aliante electorale”, se afirma intr-un comunicat al Pro Democratia, care reaminteste faptul ca art.

84 din Constitutie spune ca “in timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid”. APD mai arata ca afisele candidatului PSD+PUR la functia de presedinte al Romaniei, Adrian Nastase, nu respecta dimensiunile cerute de lege.

De asemenea, BEC este sesizat cu privire la faptul ca o serie de materiale de propaganda ale PSD+PUR incalca articolul 71 din Legea 373/2004, articol conform caruia sint interzise afisele electorale care combina culorile astfel incit sa evoce drapelul Romaniei. Un alt aspect semnalat la BEC de APD este cel privind desfasurarea campaniei electorale pentru candidatul Adrian Nastase.

Concret este vorba despre faptul ca, la intrarea in Scoala 197 din Bucuresti, au fost distribuite materiale electorale destinate special scolarilor, ceea ce incalca Legea 373/2004. Tipurile de materiale de propaganda distribuite scolarilor sint: caiete, pixuri, orare scolare, precizeaza comunicatul asociatiei.

Judecatorii s-au pronuntat

Marti, Biroul Electoral Central s-a exprimat de doua ori in favoarea candidatilor Ion Iliescu si Adrian Nastase. Alianta DA semnalase ca presedintele Iliescu apare “sub sigla si sloganurile electorale ale Uniunii PSD+PUR”.

Inainte de a primi confirmarea de la BEC, Biroul electoral de circumscriptie 42 Bucuresti stabilise ca “este firesc ca si campania electorala a lui Ion Iliescu sa se desfasoare alaturi de Uniunea PSD+PUR, deoarece candidatura sa este inserata intr-o lista de candidaturi a unei aliante electorale”.

Foarte hazlie este hotarirea BEC prin prin care este respinsa o sesizare a Aliantei DA referitoare la Adrian Nastase. Membrii BEC au decis ca afisele cu Nastase expuse in Dimbovita nu incalca prevederile legii privind alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, deoarece nu sint “afise electorale”, ci postere.

Purtatorul de cuvint al BEC, Victor Pasca-Camenita, avea sa declare ca aceste postere nu pot fi afectate de restrictiile stabilite de lege pentru afisajul electoral deoarece nu contin nici o mentiune referitoare la alegerile din 28 noiembrie 2004 si nici un indemn care sa determine o optiune de vot.

Renate Weber: “O decizie neonoranta”

“Sintem in fata unei grave incalcari a Constitutiei Romaniei”, sustine Renate Weber, presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa. Ea isi declara dezacordul fata de ambele decizii ale BEc referitoare la Ion Iliescu si Adrian Nastase. “Chipul lui Ion Iliescu este pe diferite afise electorale ale PSD+PUR.

Este absurd sa se spuna ca nu e campanie electorala pentru PSD, desi Constitutia spune clar ca presedintele ramine presedinte pina la sfirsitul mandatului”, ne-a declarat Weber.

Cit priveste contestatia referitoare la Adrian Nastase, Renate Weber afirma ca “diferenta dintre postere si afise electorale este cel putin jenanta”, pentru ca in campania electorala simplul chip al unui candidat este suficient pentru electorat. “Decizia BEC este cel putin suprinzatoare si neonoranta pentru membrii ei”, concluzioneaza Renate Weber.

Emil Boc: “Subterfugii juridice”

Presedintele executiv al PD, Emil Boc, ne-a declarat, ieri, ca prin decizia referitoare la afisele lui Nastase, “BEC incearca sa gaseasca un subterfugiu juridic pentru a nega o realitate evidenta.” “Toti vedem ca zapada este alba si BEC incearca sa ne convinga ca mai sunt si pete de noroi. Motivatia lor este una de avocat incepator care probabil va pierde toate procesele”, a spus Boc.

in ceea ce priveste decizia prin care BEC ii da voie lui Ion iliescu sa apara in continuare pe afisele PSD, Boc a spus ca “este profund nelegala si neconstitutionala si demonstreaza ca democratia PSD este doar e de vitrina”.