Candidatii pentru urmatorul Parlament pot sta linistiti. Toate privilegiile, dupa care cei care pierd mandatul plang acum, le vor reveni lor avand si alte avantaje. Vor avea gratuit cazare, masini, telefoane, angajati care sa le stea la dispozitie, diurne si deplasari platite.

Pentru viitorii 314 deputati, care vor "popula" Casa Poporului in urmatorii patru ani, se afla deja trimisa la tipar o brosura destinata descretirii fruntilor ingrijorate: o data ajunsi la Bucuresti, dupa alegeri, deputatii vor primi un fel de "ghid" in care li se va explica in detaliu cum anume pot cheltui lunar suma forfetara, egala cu indemnizatia de parlamentar, pentru a-si acoperi

nevoile financiare. Asadar, de la bugetul Camerei Deputatilor, viitorilor alesi li se va plati cazarea, la hotel de patru stele, unde li se asigura micul dejun, dar si spalatul si calcatul hainelor. Alesii nu raman nemancati toata ziua, pentru restul meselor primind diurna de aproximtiv 500.000 de lei.

Norocul lor este ca nu sunt obligati sa scoata bani in plus pentru mese in oras, ci pot sa manance la preturi studentesti la "impinge tava", restaurantul-autoservire al Camerei Deputatilor, care e "ramas in urma" cu preturile. Cu 150.000 de lei, viitorii deputati vor manca regeste la autoservire si vor ramane si cu bani din diurna de la Parlament.

De altfel, in sediul Palatului Parlamentului, alesii au si frizerie, tot cu preturi pe spranceana, de unde pot pleca rasi, tunsi si frezati fara mare bataie de cap. si chiar nu au de ce sa se ingrijoreze, fiindca ei vor putea deconta toate cheltuielile de intretinere si gospodarire de la birourile parlamentare.

Li se asigura banii pentru apa, canal, caldura, salubritate, telefonul fix, mobilul, abonamentul radio-tv si cel pentru cablu. Mai mult, viitorii alesi vor primi si internet - decontat de la Parlament, si serviciul ISDN - ceea ce "actualii" alesi nu aveau.

Pe langa cele de mai sus, deputatii isi pot deconta mobila pentru birourile parlamentare, anunturile in mass-media, serviciile de posta, xeroxurile, pana si materialele pentru curatenie. Iar la birourile parlamentare, deputatii pot primi decontarea a pana la trei posturi telefonice fixe, pe mobil avand, pe luna, 400 de minute platite pentru un deputat fara functii in Parlament si 1.

000 de minute pentru un membru al Biroului Permanent. Transportul alesilor este, si el, asigurat, din suma forfetara deputatii putand plati salarii pentru secretara, consilier si sofer, masina fiind si ea primita si "ingrijita" tot din bani de la Parlament. Deputatii vor putea deconta, ca si pana acum, si o anumita cantitate de combustibil lunar.

Iar daca nu reusesc sa deconteze toti banii acordati lunar de la Parlament, prin brosura ce li se va da, viitorii parlamentari sunt informati ca, ceea ce le ramane, li se ia inapoi. Ceea ce vor avea viitori senatori, dar nu au avut cei din actualul mandat, este o noua locatie a Senatului.

Proaspetii senatori se vor muta alaturi de deputati in Palatul Parlamentului, deci automat vor beneficia si ei de tot ce "primesc" acum deputatii. Salariile frumusele, care sar de 40 de milioane impozabili, minute nelimitate la telefoanele mobile pentru senatorii cu functii si in jur de 700 pentru ceilalti, de la 300 la 1.

000 de litri de benzina, diurne de deplasare, cazare la hotel de patru stele - cam astea sunt "beneficiile" alesilor din viitorul mandat.