Cele mai cautate statiuni autohtone de catre practicantii de schi sint Predeal, Vatra Dornei si Poiana Brasov. Cele mai multe solicitari sint pentru Predeal, statiune in care sint 12 pirtii de schi. Aici, turistii au posibilitatea de a schia si noaptea.

De asemenea, achizitionarea instalatiilor de zapada artificiala pe pirtii cum sint Clabucet Sosire sau Subteleferic a inlaturat posibilitatea unui concediu ratat din cauza stratului de zapada prea subtire. Cazarea intr-un hotel de 3 stele costa peste 50 de euro intr-o camera dubla, in pret fiind inclus micul-dejun. In perioada Sarbatorilor de iarna, preturile sint mai mari.

La aceste cheltuieli se adauga cele de inchiriere a echipamentului, 8-10 euro/zi, si banii platiti pentru a urca cu telefericul sau cu teleschiul.

Poiana Brasov, pentru schiorii cu dare de mina

In Poiana Brasov merg, in general, schiorii pretentiosi. Acest lucru se reflecta si in preturile practicate de unitatile hoteliere. Astfel, pentru o zi de cazare in camera dubla intr-un hotel de 4 stele, cu micul-dejun inclus, se cer 120 de euro, adica 60 de euro de persoana. Intr-un hotel de 3 stele, pretul este de 73 de euro pentru o zi de cazare.

Cei care merg aici au la dispozitie 9 pirtii de schi, dintre care una este iluminata noaptea si este dotata cu instalatie pentru zapada artificiala. O varianta mai ieftina pentru schiori este statiunea Vatra Dornei, unde un loc intr-o camera dubla costa 600.000 de lei/zi, cu micul-dejun inclus.

In Alpi, doar cu 10 euro in plus la cazare

Preturile practicate in statiunile din tara noastra i-au facut pe romani sa examineze cu mai multa atentie ofertele de pe piata externa prezentate de agentiile de turism. „Este o cerere foarte mare pentru statiunile din strainatate. Cele mai multe cereri sint pentru Austria. Alte destinatii sint Italia, Elvetia si Franta”, ne-a declarat Denisa Nica, agent de turism la „Paralela 45”.

Un loc intr-o camera dubla intr-un hotel de 4 stele din statiunea austriaca St. Anton costa 94 de euro, pretul ceva mai mare decit in Poiana. Turistul va beneficia de demipensiune si de diverse gratuitati pentru serviciile locale. Intr-o pensiune de 3 stele, locul intr-o camera dubla costa 34-40 de euro, in functie de perioada aleasa pentru petrecerea sejurului.

In pret este inclusa si demipensiunea. Cu 10 euro mai mult decit in Predeal, insa mult mai ieftin decit in Poiana Brasov.

Germania si Elvetia, mai scumpe

In Germania, cazarea si demipensiunea intr-un hotel de 3 stele costa intre 50 si 85 de euro pe zi pentru o persoana, in functie de perioada in care se face excursia. Preturile practicate in Elvetia sint ceva mai mari. Un loc intr-o camera dubla intr-un hotel de 3 stele din statiunea St. Moritz se taxeaza cu 87 si 126 de euro.

Daca in acest ultim caz se poate observa ca preturile sint ceva mai mari decit in statiunile autohtone, in cazul statiunilor austriece diferentele nu sint prea mari. Unele hoteluri ofera skipass gratuit. In cazurile in care acest serviciu nu este inclus in oferta, turistul va mai plati zilnic intre 3 si 20 de euro pentru pirtie si alte servicii specifice.

Evident, la aceste costuri se adauga cele de transport. Totusi, chiar si in aceste conditii, multi romani prefera sa schieze la mii de kilometri de tara. Este evident ca sint necesare investitii serioase pentru ca turismul de iarna sa devina din nou competitiv, iar o deplasare pina la Predeal sa fie preferata unei calatorii in Austria.