Cei care doresc sa-si deschida o pensiune agroturistica accesind fonduri SAPARD dar si cei care activeaza deja in acest domeniu si doresc sa-si extinda afacerea trebuie sa respecte criterii mai putin exigente decit pina acum.

Astfel, capacitatile de cazare prevazute a fi respectate de catre pensiunile turistice nou infiintate se vor incadra intre minim 4 camere cu 8 locuri si maxim 10 camere cu 20 de locuri. Potrivit reglementarilor actuale, pensiunile turistice pot avea 20 de camere numai in mediul urban, in mediul rural capacitatea maxima fiind de 10 camere.

Pentru ca Programul SAPARD cere ca pensiunile sa aiba minim 3 margarete s-a corelat numarul maxim de locuri cu normele impuse pentru categoria amintita. Adica, maxim doua paturi in camera ceea ce inseamna cel mult 20 de locuri pentru pensiune. De asemenea, in urma solicitarilor primite de catre Agentia SAPARD, au fost acceptati ca beneficiari eligibili pentru Masura 3.

4 atit cooperativele de consum, cit si cooperativele mestesugaresti. Prin masura care finanteaza dezvoltarea agroturismului si a activitatilor mestesugaresti Uniunea Europeana pune la dispozitia celor care isi intocmesc prioiecte eligibile suma de 150 de milioane de euro.