Ieri s-a intimplat ceea ce trebuia sa se intimple de multa vreme: comandantul politiei municipiului Deva, comisarul-sef Ioan David, a fost arestat. El nu este insa nici pe departe singurul politist care face jocurile mafiei locale, reprezentata de interlopi, camatari, proxeneti, traficanti si evazionisti.

Cazurile de politisti asociati cu infractorii sint tot mai numeroase, ceea ce ne duce cu gindul la un cancer generalizat. O boala teribila care a evoluat tragic sub privirile ingaduitoare ale diverselor autoritati centrale si locale.

Dupa o lunga deliberare, magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au emis ieri mandatul de arestare preventiva pe 29 de zile impotriva comandatului Politiei municipiului Deva, comisar-sef Ioan David . Acesta a fost audiat timp de peste o ora si apoi condus in camera de consiliu, unde judecatorii au confirmat propunerea de arestare preventiva facuta de Parchetul Curtii de Apel.

Tot ieri au mai fost arestati preventiv, pentru 29 de zile, liderul coordonator a gruparii mafiote, Cristian Bogdanel Nitu, precum si executantul Cristian Marian Lechitan. Cei trei au fost introdusi in arestul IPJ Alba, loc in care si-au petrecut si noaptea precedenta.

Nitu si Lechitan sint cercetati penal pentru aderare, sprijinire si constituire a unui grup infractional organizat in vederea savirsirii de infractiuni grave si santaj, iar Ioan David este cercetat pentru savirsirea infractiunii de favorizare a infractorului.

Potrivit sefului CZCCOA Alba Iulia, subcomisar Tudor Grindean, mai multe actiuni ale Politiei Deva care-i priveau pe membrii gruparii mafiote au dat gres din cauza faptului ca David divulga informatii ce puteau conduce la prinderea lor. Surse politienesti au lasat sa inteleaga ca fostul comandant ar fi primit favoruri sexuale din partea celor pe care ii proteja, in schimbul “serviciilor” oferite.

Omul lui Toma Zaharia

Colonelul Ioan David, zis “Bill”, a fost numit sef al Politiei municipiului Deva dupa ce fusese destituit din functia de adjunct al inspectorului-sef al IJP Hunedoara. El fusese insarcinat cu problemele Vaii Jiului de generalul Toma Zaharia, dupa scandalul firmelor-capusa declansat in 2001, in urma exploziei de la Mina Vulcan, soldata cu 11 morti.

La vremea respectiva, colonelului David i s-a imputat lipsa de implicare si de reactie in ce priveste ancheta in cazul patronilor acestor firme.

Ioan David are o vila in Valea Jiului, la Iscroni, insa se pare ca este trecuta pe numele soacrei. Exista voci care pretind ca, in perioada cind a fost comandant la Politia Petrosani, el a inchis ochii la afacerile unor patroni din Valea Jiului, care s-au imbogatit peste noapte. Este vehiculat chiar si numele lui Zaher Iskandarani, legat de contrabanda cu tigari.

De asemenea, tot in perioada respectiva, numele lui David a fost vehiculat in scandalurile legate de aducerea la indeplinire a mandatelor emise pentru retinerea lui Miron Cozma. Desi trebuia sa-l aresteze pe “Luceafarul huilei”, David il ocolea ca pe sfintele moaste.

Seful anti-crima Cluj era mina-n mina cu crima organizata!

Comisarul-sef Ioan Otel, seful Serviciului Judetean de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, a fost ieri eliberat din functie pentru o perioada “determinata”. Decizia a fost luata de chestorul Teodor Pop Puscas, comandantul IPJ Cluj, si are la baza cercetarea administrativa prealabila care se efectueaza impotriva lui Otel.

Acesta este banuit de “scurgeri de informatii si comportament incompatibil cu profesia de politist”.

Dupa arestarea sotilor Istvan si Viorica Fulop, patronii clubului de strip-tease “Moonlight”, mai multe dansatoare au dat declaratii in care sustineau ca ofiterul Ioan Otel participa la petreceri care se transformau in adevarate orgii.

Acest lucru a fost confirmat de insusi procurorul care instrumenteaza cazul, Dora Molnar: “Din declaratiile fetelor rezulta ca Ioan Otel frecventa destul de des localul si ca participa la petreceri care se prelungeau pina dimineata”.

Mai mult, comisarul Toma Rus, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, seful lui Ioan Otel si finul acestuia, a prezentat o harta relationala a retelei de trafic de persoane din care faceau parte sotii Fulop si mai multe persoane din Bucuresti. Acolo figura si numarul de telefon al comisarului-sef Ioan Otel.

“S-au interceptat mai multe convorbiri dintre sotii Fulop si Ioan Otel, precum si dintre copiii sotilor Fulop si Ioan Otel. Se adresau politistului cu apelativul “unchiule””, a mai spus procurorul Molnar.

Nici nu a inceput bine ancheta administrativa, ca anumiti politisti cu functii de raspundere din IPJ Cluj, care la rindul lor au participat la chefurile cu “fetite”, incearca sa il scoata pe Otel basma curata. De altfel, asa s-a intimplat si in urma cu citiva ani, cind Comisia de Cercetare a Averilor de la Curtea de Apel Cluj l-a scos basma curata.

Surse judiciare ne-au declarat ca ofiterii din Corpul de Control al Inspectoratului General de Politie, sositi la Cluj sa ancheteze implicarea a patru politisti in scandalul sexual cu prostituatele minore ale proxenetului Alexandru Bucur, au fost dusi de comisarul-sef Ioan Otel sa se recreeze la... “Moonlight”!