Marti dupa-amiaza, corespondentul PRO TV George Buhnici a fost retinut de catre autoritatile vamale bulgare si, dupa opt ore de interogatorii si verificari, a fost dus in arestul politiei din orasul Ruse. Corespondentul a declarat faptul ca filmase comercianti din magazinele duty-free de la vama Giurgiu - Ruse dispusi sa vinda tigari in cantitate mai mare decit cea permisa de lege.

Filmarea s-a facut cu ochelari prevazuti cu camera ascunsa, instrument des utilizat in investigatiile jurnalistice din ultimii ani, permis de legile romanesti in cazul in care demersul gazetaresc prezinta un interes public. Vamesii bulgari i-au perchezitionat pe corespondentul PRO TV si pe soferul acestuia, le-au confiscat echipamentele de filmare si i-au retinut pentru audieri.

Corespondentul si soferul au fost audiati separat, iar timp de citeva ore acestora li s-a interzis sa telefoneze in Romania, fiind pusi sa dea declaratii si sa semneze procese- verbale in limba bulgara, in prezenta unui translator.

Potrivit postului Pro TV, demersurile lui George Buhnici de a i se acorda asistenta din partea ambasadei Romaniei si de a beneficia de un traducator autorizat au fost tergiversate.

Pro TV vorbeste de razbunarea vamesilor

Presa bulgara a relatat ieri cazul corespondentului PRO TV.

Agentia bulgara Focus il citeaza pe procurorul local Ognyan Basarboliev, care a declarat ca ziaristul a fost arestat pentru ca la realizarea fotografiilor acesta s-a folosit de “instrumente speciale de recunoastere”. Initial, agentia Focus anuntase ca romanul facea fotografii in zona de granita, cu ajutorul unei camere video de mari dimensiuni.

Regiana TV din Ruse a afirmat ca este posibil ca el sa fi fotografiat obiecte aflate pe granita. “Inca nu stim care era scopul sau. Este posibil sa fi incercat sa faca fotografii in secret despre coruptie”, au declarat vamesii bulgari. Agentia Focus a anuntat ca autoritatile bulgare intentioneaza sa-l puna sub acuzare pe corespondentul PRO TV pentru spionaj, in conformitate cu art.

339 din Codul Penal. Daca va fi gasit vinovat, George Buhnici risca o pedeapsa de trei ani de inchisoare, informeaza agentia Associated Press.

“PRO TV considera ca felul in care este tratat corespondentul George Buhnici constituie un abuz si o razbunare din partea vamesilor bulgari si a autoritatilor de frontiera”, invocind faptul ca, in luna septembrie, patru vamesi bulgari s-au ales cu dosare penale in urma unui reportaj realizat de PRO TV, care demasca faptul ca la ghiseele vamale formalitatile sint indeplinite doar dupa ce vamesul

bulgar primeste cite zece euro de la fiecare turist roman. Inregistrarea realizata de George Buhnici urmeaza sa fie trimisa la Sofia pentru analiza, conform informatiilor transmise de canalul bTV. (Bogdan Iancu)

“Reporteres sans frontieres” il apara pe Buhnici

“Nu stim ce a urmarit. Poate a incercat sa filmeze in ascuns cazuri de coruptie asa cum s-a intimplat in timpul meciului de fotbal TSKA - Steaua. Acum o luna si jumatate, un coleg al sau de la Pro TV a filmat cu ajutorul unei camere identice un caz de coruptie in vamile romane, generind un scandal in Romania”, declarau ieri vamesii bulgari.

Un caz identic a avut loc vara trecuta la Ruse unde vamesi bulgari au fost filmati ducind lazi cu rosii dintr-un tir in autoturismele proprii. Fotografiile respective au aparut in presa bulgara, dar actorii principali au ramas in posturi. Organizatia “Reporteri fara frontiere” a intervenit in apararea lui Buhnici, considerind ca el a facut un film documentar in Ruse si Giurgiu.

Ambasada Romaniei a cerut informatii din partea procuraturii si a Ministerului bulgar de Interne. (Petio Petkov - Bulgaria )

PRO TV a dat publicitatii lista mesajelor trimise de George Buhnici din momentul in care a fost retinut, pina cind a fost dus in arest. Iata citeva dintre ele:

ORA 19.51 Procurorul bulgar mi-a spus ca daca fac ce spune el scap in 2 zile. Nu prea am incredere. Am cerut avocat si asistenta de la ambasada.

ORA 22.30 Sint la un fel de procuror care imi ia datele. Zice ca ma judeca miine.

ORA 22.42 Toata aparatura se trimite la Sofia pentru expertiza. Magistratul zice ca am fata de spion.

ORA 23.35 Ma baga in arest pina miine. Imi iau tot. Acte, bani, mobil.