Doi arheologi si un sofer din cadrul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au fost sechestrati ieri, timp de citeva ore, de aproximativ 20 de muncitori care nu-si primisera salariile. Vinovata pentru intirzierea platii lefurilor era Administratia Nationala a Drumurilor, subordonata Ministerului Transporturilor.

Insa ministerul vrea sa iasa basma curata si da vina pe bancile finantatoare.

Muncitorii angajati de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei au sechestrat ieri, in comuna clujeana Petrestii de Jos, doi arheologi si un sofer din cauza ca nu si-au primit banii pentru lucrarile de descarcare arheologica de la autostrada Transilvania. Arheologii Zoea Petre si Cristi Roman au fost victimele muncitorilor, care i-au tinut izolati in casa unei sateance, Clementina Timbus.

Oamenii erau suparati pentru ca Administratia Nationala a Drumurilor, subordonata Ministerului Transporturilor, a intirziat cu doua luni plata salariilor, care avea scadenta ieri, conform contractului dintre cele doua institutii.

“Au sunat de la Cluj ca au venit banii si asa a reusit sa plece doamna Zoea”, ne-a spus Clementina Timbus, care i-a adapostit pe cei doi arheologi. Directorul general al MNIT, Ioan Piso, s-a declarat extrem de indignat de faptul ca angajatii sai trebuie sa suporte ignoranta functionarilor Administratiei Nationale a Drumurilor.

“Nu putem sta in situatia asta, trebuie sa vina ministerul sa-si rezolve problemele”, ne-a spus Piso, care ne-a informat ca ieri era ultima zi in care AND trebuia sa vireze banii pentru muncitori.

“Au scapat cu viata”

Situatia de la Petrestii de Jos s-a linistit spre amiaza, cind a intervenit si politia, iar muzeul a hotarit sa-si salveze angajatii si a deblocat, din resurse proprii, fonduri pentru plata salariilor muncitorilor pe luna noiembrie.

“Au scapat cu viata”, a spus ironic directorul adjunct al MNIT, Mihai Rotea, responsabil cu lucrarile la autostrada, care a precizat ca MNIT a platit citeva sute de milioane pentru salariile celor 80 de muncitori.

Arheologii sint fortati sa intrerupa lucrarile de descarcare arheologica, obligatorii pentru derularea constructiei la autostrada.

Managerul cu relatiile comunitare al firmei Bechtel de pe tronsonul din Cluj, Bogdan Salomia, a declarat ca societatea americana nu lucreaza in nici o situatie intr-o zona care nu a fost anterior descarcata de sarcina arheologica.

Lucrarile din zona Petresti urmeaza sa fie demarate, insa reprezentantul Bechtel nu a putut confima daca din pricina actiunilor muncitorilor se va amina demararea constructiei autostrazii.

Potrivit purtatorului de cuvint al AND, Ana Maria Bitu, plata salariilor pentru muncitorii revoltati se va face in maximum 10-15 zile, iar intirzierile se datoreaza procedurilor legate de creditul de la bancile finantatoare”.