Negocierile de aderare NU vor fi incheiate inainte de alegerile generale, arata Comisia Europeana.

Inca mai este de lucru pentru a demonstra ca Romania va putea sa isi armonizeze legislatia cu cea a UE in trei domenii, cel mai important dintre acestea fiind cel al Justitiei si Afacerilor Interne.

Negociatorii urmeaza sa se intalneasca miercuri, 24 noiembrie, dar au fost exprimate numeroase ingrijorari, potrivit carora Comisia Europeana ar risca sa fie acuzata de interferenta in alegeri daca ar indica la acea data ca marile probleme au fost rezolvate.

Orice anunt de acest fel ar putea fi folosit pentru a sugera sprijinul pentru actualul Guvern, in ciuda faptului ca in Raportul de Tata de pe 6 octombrie Comisia si-a aratat rezervele de substanta in privinta coruptiei generalizate, amenintarilor la adresa libertatii presei si legilor adoptate dar nu implementate.

Pe 17 noiembrie, Comisarul UE responsabil cu extinderea, Guenter Verheugen, a clarificat in fata parlamentarilor, intr-o intalnire de la Strasbourg, ca anumite ingrijorari inca se mentin si ca problemele mari nu vor fi renuntate inainte de 24 noiembrie.

El a spus: "Aceasta intalnire a fost programata in urma cu un an, iar Comisia nu era constienta ca va coincide cu campania pentru Alegerile Generale. negocierile nu vor fi incheiate la aceasta data."

Remercele lui Verheugen au fost facute la o intalnire cu parlamentarii Graham Watson, liderul grupului Liberalilor si Democratilor pentru Europa, baroana Emma Nicholson, fostul raportor al Parlamentului pentru Romania si Chris Davies, liderul grupului britanic al Liberal Democratilor.

Comisarul, care isi va parasi postul in curand pentru a prelua portofoliul industriei UE in Comisia Barroso, a accentuat ca incheierea acestei runde de negocieri nu va insemna in nici un caz ca Romania este pregatita sa adere la Uniunea Europeana.

El le-a mai spus parlamentarilor ca mai sunt probleme serioase de rezolvat si ca sunt multe de facut. Presiunea in directia schimbraii si a reformei va fi mentinuta de Comisia Europeana in urmatorii doi, sau chiar trei ani, iar aprobarea finala din partea guvernelor UE si a Parlamentului European nu poate fi garantata.

Dupa intalnire, parlamentarul Chris Davies a spus ca Verheugen a explicat ca dimensiunile coruptiei si ale problemelor de impunere a legii in Romania sunt mai mari decat in oricare alta tara candidata la UE.

"Uniunea Europeana a fost o poveste de succesin ajutorul dat intaririi democratiei, a drepturilor omului si a domniei legii. Daca Romania urmeaza sa se alature UE, este esential ca masurile tintite sa aduca reforma si progres sa fie implementate corect si puse in practica", a spus Davies.

Nota: Acest mesaj a fost transmis sub forma unui comunicat de presa de catre europarlamentarul Chris Davies.