Anghel Iordanescu, un general ce trebuie trecut in rezerva si la fotbal. Antrenorul secolului trecut a devenit cel mai hulit tehnician al tarii. Putini sunt cei care nu-i cer demisia. Dupa rusinea de la Erevan, FRF trebuie sa curete banca tehnica a Nationalei.

Puiu nu este singurul vinovat. Si fotbalistii au partea lor de vina, dar poate cea mai mica. A gresit si Federatia, care a tinut pe scaun un antrenor care stia sa taca la toate scandalurile din sanul forului.

S-a trait din amintiri

Dupa Euro 2000, Mircea Sandu a facut o miscare surprinzatoare: l-a numit pe Ladislau Bölöni selectioner, in locul uzatului Emeric Ienei. Dupa doar opt luni, Loti si-a luat zborul spre Lisabona, impins practic de la spate de Nasu', care a refuzat sa-i mareasca cu inca 100.000 de dolari salariul de 150.000 de dolari.

In spatele acestui refuz a stat Ioan Becali, cel care l-a convins pe Sandu ca Gheorghe Hagi este unica solutie pentru tricolori. Practic, in acel moment s-a rupt noua Nationala. Bölöni venise cu ceva occidental, viabil pentru o echipa care isi pierduse marea generatie de aur.

Chiar daca Italia s-a distrat cu Romania in doua jocuri (3-0 si 2-0), Nationala parea ca reincepe sa primeasca uleiul necesar pentru motor. Bölöni a fost singurul care s-a preocupat de descoperirea unor tinere talente. Asa au aparut la prima reprezentativa jucatori precum Codrea, Radoi si Marius Niculae. Dar Loti a plecat, iar Hagi a omorat aceste trialuri.

Regele a dat si el gres, pentru ca n-a inteles ca un mare fotbalist trebuie sa fie si un mare tehnician. A venit Iordanescu si totul s-a terminat. Fotbalul romanesc s-a intors la perioada din urma cu zece ani. Atunci au fost rezultate, dar fotbalul s-a schimbat, iar noi am ramas de rasul curcilor.

Victor Piturca, Mircea Rednic, Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi, Ladislau Bölöni, Marius Lacatus si Mihai Stoichita par cele mai viabile solutii pentru schimbarea lui Puiu.

In pole-position este Piturca, agreat de Sandu si de Dumitru Dragomir. Piti s-ar intoarce cu bratele deschise la Nationala, deoarece in lot nu mai sunt fotbalisti care sa-l conteste, asa cum au facut-o, in 1999, Hagi si Gica Popescu, cei care au declansat operatiunea "Debarcarea". Dar este un om in umbra care nu-l vrea: Ioan Becali.

Impresarul este certat cu Piturca si la fel de adevarat este ca Giovanni si Nasu' sunt buni prieteni! Ca si Piturca, si Rednic este liber, fiind apreciat de seful FRF. Are un titlu de campion cu Rapidul, dar are si o bila neagra: n-a facut treaba la Craiova. In viata, de cele mai multe ori, ultima impresie conteaza, asa ca Rednic pare a fi in dezavantaj.

Mircea Lucescu ar fi cea mai buna solutie, palmaresul il recomanda. Acest lucru nu este de ajuns. Nimeni de la FRF nu-l vrea. Este un antrenor care conduce, lucru de neimaginat pentru Sandu. Lucescu mai are si un contract excelent cu Sahtior: 3 milioane de euro pe an. De unde sa-i dea FRF mai mult de 1/6 din aceasta suma? Acest lucru poate fi o scuza pentru Nasu'.

Hagi este dorit la Nationala de Becali, iar Sandu a afirmat ca pe viitor poate fi o solutie.

Totusi, Regele este legat de Galatasaray si sunt sanse infime de a redeveni selectioner. Bölöni n-ar fi o solutie scumpa, la Rennes avand 600.000 de dolari pe an. Loti a spus ca va lua mereu in calcul o eventuala intoarcere la carma Nationalei, dar acest lucru este greu sa se intample.

De ce? Sotia si fiica sa decid, dar mai este si un alt aspect: nu cunoaste profund realitatile fotbalului autohton. Lacatus si Stoichita sunt solutiile extreme, dar nimeni din FRF nu le poate lua in serios candidaturile.