Asociatia Presei Straine din Romania (APR) a protestat vehement fata de masura retinerii ziaristului roman in Bulgaria. "Indiferent daca a incalcat legea bulgara sau nu, el a actionat in virtutea calitatii sale de jurnalist. Cerem ca acest fapt sa fie luat in considerare intr-o regiune in care libertatea presei este inca fragila", a comunicat APR.

"Facem totodata apel catre managerii si proprietarii institutiilor media sa fie precauti si sa nu expuna reporterii la pericole, in eforturile lor de a obtine dominatia pe piata aglomerata a presei", adauga APR, care reuneste corespondenti in Romania ai mai multor institutii media straine, printre care agentii de presa si posturi de radio.

Consulul Romaniei la Sofia, Victor Bojin, ne-a declarat ca, in cursul dupa-amiezei de ieri, la procuratura din Ruse se desfasurau vizionarile preluate de pe aparatele ziaristului roman. "In functie de incadrarea juridica, vom decide ce este de facut.

Daca se ramane la detinerea si folosirea de instrumente si tehnici speciale de inregistrare pentru culegerea de informatii, el poate primi o pedeapsa de trei ani sau o amenda administrativa. Daca incadrarea este spionaj, atunci lucrurile se schimba."

Victor Bojin a avut o intalnire cu George Buhnici, care l-a asigurat ca beneficiaza de un tratament corect in arest si nu ii sunt incalcare drepturile. Tot in cursul zilei de ieri, ambasadorul Romaniei la Sofia a avut o intalnire cu adjunctul procurorului general al Bulgariei.

Nastase i-a scris premierului bulgar

Reporters sans Frontieres (RSF) a cerut, joi, intr-o scrisoare adresata procurorului general al Bulgariei, Nikola Filcev, eliberarea jurnalistului roman. "Jurnalistul este victima unei legi absurde si arhaice care pedepseste cu severitate exagerata utilizarea camerei ascunse, desi folosirea ei este o practica raspandita in cazul jurnalismului de investigatie", se arata in scrisoarea RSF.

Procurorul districtual Ognian Basarboliev, care s-a intalnit cu directorul postului Pro TV, a afirmat ca "drepturile ziaristului nu au fost incalcate ci i-a fost "ingradit numai dreptul la libera circulatie", deoarece este retinut. Potrivit oficialului bulgar, constituie un secret al anchetei daca a fost sau nu formulata vreo acuzatie impotriva ziaristului George Buhnici.

Tot in cursul zilei de ieri, premierul Adrian Nastase i s-a adresat in scris omologului bulgar Simeon Saxa Coburg-Gotha, solicitandu-i sa intervina pentru ca Buhnici "sa fie tratat tinand seama de statutul jurnalistului si prezumtia neimplicarii intr-un act ostil" si sa fie cercetat in libertate.

"Ziaristul roman trebuie eliberat imediat, iar autoritatile romane continua demersurile", a precizat si Mircea Geoana. El a mai spus ca ambasadorul Bulgariei in Romania a fost chemat ieri la MAE pentru a i se transmite protestul si solicitarea partii romane ca acest caz sa× fie rezolvat de urgenta si cu amicitie.

Parlamentul de la Sofia ne aminteste de tandem

Presedintele Parlamentului bulgar, Ognian Gherdijikov, a declarat ca incidentul nu afecteaza relatiile romano-bulgare si dorinta comuna de intrare in Uniunea Europeana.

Demnitarul bulgar a precizat ca "in acest moment se investigheaza in ce masura jurnalistul roman a incalcat legile nationale, daca este vorba de o infractiune sau daca el va fi sanctionat", amintind ca George Buhnici a filmat pe teritoriul bulgar fara permisiune. Aceasta este prima declaratie a unui oficial bulgar de la retinerea jurnalistului roman.