Deficitul bugetului general consolidat a fost de 5.881,6 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie, echivalent a 0,3 la suta din PIB, comparativ cu 0,2 la suta dupa primele opt luni, informeaza Ministerului Finantelor.

Diferenta dintre cheltuielile si veniturile inregistrate la bugetul consolidat (bugetul de stat, bugetele locale, bugetele asigurarilor sociale, fonduri speciale) s-a majorat cu peste 1.843 miliarde lei in luna mentionata. Ca de obicei, cheltuielile au fost mai mari decat veniturile incasate la bugetul asigurarilor sociale de stat si la fondul national unic de sanatate.

Deficitul bugetar poate parea foarte mic comparativ cu tinta propusa pentru sfarsitul anului - 1,6 la suta din PIB - insa situatia este oarecum similara celei de anul trecut. "Deocamdata, nu se pune problema micsorarii tintei deficitului pentru sfarsitul anului", ne-au declarat surse din Ministerul Finantelor.

Potrivit surselor citate, in ultimele trei luni ale anului deficitul se va apropia de tinta prognozata. "Dupa primele noua luni ale anului, deficitul este de numai 0,3 la suta din PIB, deoarece s-au intarziat o serie de proceduri pentru achizitii publice.

Ulterior, s-au incheiat contractele si s-au executat majoritatea lucrarilor, urmand ca in trimestrul IV sa se faca decontari pentru un volum mult mai mare de cheltuieli", au explicat oficialii Finantelor. Un alt motiv pentru care deficitul la noua luni este atat de mic il reprezinta si incasarile foarte bune ale veniturilor la buget.

Profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, este de parere ca realizarea in numai trei luni a unor cheltuieli reprezentand 1,3 la suta din PIB este destul de riscanta. "In mod foarte probabil, acest lucru va determina o accentuare a deficitelor externe si va crea presiuni inflationiste suplimentare.

Astfel, cresterea preturilor in prima parte a anului viitor are sanse mult mai mari sa se realizeze. Iar daca dezinflatia incepe prost anul viitor, cu atat mai dificil va fi ca Guvernul si BNR sa se incadreze in tinta de inflatie de 7 la suta", a explicat Daianu.

El a mai sugerat ca ar trebui o rectificare in cadrul executiei bugetare astfel incat sa se ajunga la un deficit mai mic pentru "a nu complica sarcina viitorului Guvern".