Revista The Economist a făcut un studiu in incercarea de a afla care este ţara ideală de trăit. Concluzia studiului e că Irlanda este cel mai bun loc din lume, in vreme ce Statele Unite sau Marea Britanie nu sunt nici măcar in topul primelor zece.

Autorii studiului admit că a măsura calitatea vieţii nu e un lucru simplu sau foarte clar şi se aşteaptă ca mulţi să fie nemulţumiţi de concluzia lor- Desigur, cu excepţia Irlandei.

Studiul a luat in considerare nu doar veniturile locuitorilor dintr-o ţară anume, ci şi alţi factori consideraţi importanţi pentru o viaţă satisfăcătoare, in bunăstare.

E vorba de sistemul de sănătate, libertăţile civile, rata şomajului, valorile familiale, clima, stabilitatea politică, siguranţa, egalitatea intre sexe şi viaţa in comunitate.

Combinaţia ideală

Potrivit revistei The Economist, Irlanda este ţara ideală de trăit fiindcă aici se regăseşte combinaţia ideală intre nou- cum ar fi rata mică a şomajului, libertate politică şi valorile vechi- cum ar fi viaţa de familie stabilă şi comunităţi prietenoase.

Irlanda se bucură de creştere economică şi, in acelaşi timp, păstrează valorile tradiţionale care ii fac pe oameni fericiţi.

Pe locurile următoare, după Irlanda, se găsesc Elveţia, Norvegia şi Luxemburg. De fapt, cu excepţia unuia, in clasamentul primelor zece locuri in care e ideal să trăieşti se regăsesc ţări europene.

Statele Unite ale Americii sunt pe locul 13 iar marile puteri europene sunt şi mai la coadă- Franţa pe 25, Germania pe 26 şi Marea Britanie pe locul 29.

Pe ultimul loc in clasamentul de 111 este Zimbabwe unde, spun autorii studiului, ţara a ajuns din rău in mai rău sub preşedintele Robert Mugabe.