Greenberg-Carville-Shrum (GCS) si Arad Communication sint doua firme faimoase pentru implicarea in organizarea mai multor campanii electorale din Occident. Dar nici PSD, care lucreaza cu GCS, nici PRM, client al Arad Communication, nu lasa intreaga campanie pe mina lor. Executia strategiilor revine unor firme autohtone, iar ultimul cuvint il au tot liderii partidelor.

GCS a inventat „noul PSD“

Americanii de la Greenberg-Carville-Shrum au venit in Romania cu un portofoliu de clienti caBill Clinton si Tony Blair. Acestia au mai lucrat pentru PSD, atit in campania din 1996, cit si in cea din 2000. Imediat dupa alegerile din 1997, in presa a izbucnit un scandal privind finantarea de catre fratii Paunescu a unei echipe de consultanti americani cu suma de 250 de mii de dolari.

Firma lucra pentru PSD. Conform unui vicepresedinte al PSD, consultantii americani de la GCS sint cei care au pus la cale „noul PSD“, care a culminat cu dizolvarea Delegatiei Permanente. In campania pentru generale, americanii coordoneaza productia de clipuri video si afise pentru Nastase si imaginea nationala a PSD.

Potrivit unor surse din PSD, GCS primeste o suma de ordinul sutelor de mii de dolari, insa nu mai mult de un milion. In contract nu sint prevazute clauze de despagubire in conditiile in care PSD si/sau Nastase pierd alegerile.

Alianta lucreaza cu romani

GCS a lucrat si pentru partidul lui Traian Basescu, in 2001, contractul fiind reziliat in martie 2002, din ratiuni financiare. Alianta PNL-PD este considerata produsul GCS. La jumatatea lui 2002, cu un an inainte de aparitia pe piata politica a Aliantei, cercetarile sociologice ale GCS estimau la 27% sansele electorale ale unei asemenea constructii politice.

Din contractul cu PD nu s-a consumat decit prima etapa, cea de cercetare-evaluare, al carei pret neoficial se ridica la citeva sute de mii de dolari. In 2004, Basescu si Alianta au optat pentru compania autohtona GMP, condusa de un fost jurnalist, Felix Tataru. Aceasta se ocupa de conceperea si producerea afiselor, clipurilor si obiectelor publicitare.

Stiloul otravit al lui Nastase

Multimedia Political Communication (MPC) este o firma infiintata si condusa de un profesor de marketing politic - Bogdan Teodorescu - si de un fost jurnalist - Dan Andronic. Pentru MPC, contractele de la Guvern au inceput sa curga inca din 2001, insa propriu-zis pentru PSD au inceput sa lucreze din 2004.

La alegerile locale, MPC s-a ocupat de campania primarilor de sector, avind in grija productia de sloganuri, afise, monitorizare si analiza de presa si gestionarea materialelor de campanie negativa. Esecul PSD la Bucuresti a dus la restringerea sarcinilor acordate MPC.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, MPC primeste „mult, mult mai putin decit GCS, ceva de ordinul zecilor de mii de dolari, insa cei mai multi bani vin din contractele cu Guvernul“. Despre Bogdan Teodorescu se stie ca i-a scris pina de curind discursurile lui Adrian Nastase.

Se spune ca este autorul celebrului discurs din noaptea localelor, in care premierul a promis, amintind de Ceausescu, cresterea pensiilor si a salariilor. De curind, in scrierea discursurilor s-a implicat si consilierul prezidential Octavian Stireanu.

Sociologii de partid

Vasile Dincu a inceput sa lucreze oficial pentru PSD in vara anului 2000, cind se prefigura intrarea la guvernare. Serviciile sale au fost rasplatite cu contracte de la Guvern si alte institutii publice. Dincu a primit in Guvernul Nastase functia de ministru al Informatiilor. Ultimul proiect mare in care a fost implicat Dincu a fost referendumul pentru schimbarea Constitutiei.

Alin Teodorescu, ca si Vasile Dincu, este fondator si actionar la un institut de sondare a opiniei publice. IMAS-ul lui Teodorescu a inflorit cu precadere prin contractele pe care le-a primit de la Guvern si PSD. Ascensiunea lui Teodorescu a coincis cu marginalizarea lui Dincu, in acest moment fiind unul dintre consilierii de campanie ai lui Nastase.

Dorel Sandor, consilierul lui Basescu in ultima perioada, a fost cel care, dupa intreruperea contractului dintre PD si GCS, s-a ocupat de punerea in aplicare a strategiei rezultate in urma cercetarilor sociologice realizate de firma americana.

Dorel Sandor s-a implicat atit in construirea imaginii de candidat la Presedintie a lui Stolojan, cit mai ales in intrarea precipitata in cursa a „inlocuitorului“ sau, Traian Basescu. El este prezentat in interiorul PD ca un mare „creator de crize“, pe care, glumesc cei din staff-ul democrat, „nu mai reuseste sa le si rezolve“.

Florin Ciornei, Mihaela Ganet, Raul Balogh

Evrei in solda lui Vadim

Arad Communication, firma israeliana fondata de Eyal Arad, a fost angajata, din primavara lui 2004, sa lucreze la „schimbarea la fata“ a lui Vadim Tudor si la promovarea imaginii sale in exterior. Scopul acestor operatiuni a fost acela de a pregati pe Vadim si PRM pentru o eventuala intrare la guvernare dupa alegerile generale.

Scaderea in sondaje l-a determinat recent pe liderul PRM sa revina in mare parte la discursul radical-nationalist. Conform unei informatii din interiorul PRM, suma platita de Vadim Tudor firmei israeliene se situeaza intre doua si trei milioane de dolari.

Freelanceri pe banii lui Becali si Voiculescu

Dupa ce a renuntat la consilierea lui Dick Morris, PUR a gasit un inlocuitor in persoana fostului disident anticomunist Dorin Tudoran, care ar fi trebuit sa gestioneze campania parlamentara si candidatura lui Codrut Seres la Presedintie. Dorin Tudoran s-a retras dupa ce partidul lui Dan Voiculescu a decis sa se alieze cu PSD.

Un alt prestator de servicii de consultanta politica, mult mai cunoscut, dar si mai controversat, este politologul Dan Pavel.

In primavara acestui an, el a devenit consilier personal al lui Gigi Becali, asumindu-si obiectivul cosmetizarii imaginii publice a patronului echipei Steaua, devenit intre timp politician, dar si organizarea si strategia electorala a PNG, partidul pe care il conduce in acest moment.

Conform unor surse din anturajul lui Becali, exista o clauza in contract prin care Pavel ar urma sa obtina o suma considerabila numai daca PNG intra in Parlament.

Florin Ciornei, Mihaela Găneţ, Raul Balogh