Pe măsură ce avansează numărătoarea voturilor in alegerile prezidenţiale din Ucraina, puterea şi opoziţia se pregătesc de noi confruntări.

Rezultatele anunţate de Biroul Electoral la ora 5 il arată pe liderul opoziţiei, Victor Iuşcenko, la mai puţin de un procent in urma candidatului puterii, actualul premier, Viktor Ianukovici.

Ziua votării s-a incheiat cu speranţe mari pentru candidatul opoziţiei.

Un sondaj realizat la ieşirea de la urne şi finanţat de mai multe guverne occidentale sugera că Viktor Iuşcenko urma să obţină 54.5% din voturi.

Cifrele diferă

Şeful de campanie al lui Viktor Iuşcenko declara cu satisfacţie că victoria este clară şi că, la o asemenea diferenţă, chiar dacă autorităţile ar incerca să falsifice rezultatele, nu vor reuşi.

Olexandr Zincenko a făcut apel la cei care numără voturile să respecte voinţa poporului iar pe alegători i-a chemat să apere victoria, pe care o aşteaptă de 14 ani.

S-a bucurat opoziţia prea devreme?

Insă rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central au răsturnat situaţia.

Viktor Iuşcenko l-a acuzat pe contra-candidatul său Viktor Ianukovici că incearcă să dea o "lovitură de stat", orchestrand "o fraudă masivă".

El a mai spus că nu are nici un dubiu că a caştigat alegerile, fapt ce ar fi confirmat şi de o numărătoare paralelă, organizată de opoziţie.

Iuşcenko a acuzat falsificarea rezultatelor in regiunea Donetsk, din estul ţării, unde cifrele oficiale arată o participare la vot de peste 90% şi rezultate net in favoarea premierului Ianukovici.

Chemare la proteste

Intr-o apariţie televizată, Iuşcenko a făcut apel la toţi cetăţenii să vină la ora 9 la o demonstraţie paşnică impotriva presupuselor fraude.

"Am toate motivele să cred că Biroul Electoral nu va spune adevărul", a spus el.

"Vă cer, stimaţi cetăţeni, să veniţi dimineaţă in Piaţa Independenţei. Acţiunile noastre vor fi paşnice, vor respecta legile, dar vor fi pe măsura acţiunilor guvernului".

Reprezentanţii campaniei lui Viktor Ianukovici au declarat insă că orice nemulţumire trebuie rezolvată de justiţie.

"Democraţia nu se face in pieţe", a declarat Valeri Konovaliuk, purtător de cuvant al campaniei premierului.

Corespondenţii de presă relatează că polarizarea deja existentă in societate şi disputa pe marginea rezultatelor ar putea duce la confruntări violente intre oamenii puterii şi cei ai opoziţiei.

Viktor Ianukovici are sprijinul Moscovei şi al actualului preşedinte, Leonid Kucima, in vreme ce cadidatul opoziţiei se bucură de sprijinul tacit al Statelor Unite şi Uniunii Europene.

BBC

Potrivit primelor sondaje de opinie facute la iesirea de la urne, candidatul opozitiei, Viktor Yushchenko, cu vederi pro-occidentale. Victor Yushchenko ar fi obtinut 58% din voturi, in vreme ce premierul Viktor Ianukovici ar fi obtinut 39%din voturi.

Peste 36 de milioane de alegatori au avut de ales intre premierul Viktor Ianukovici, sprijinit de Rusia si de liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, cu vederi pro-occidentale.

Politia din capitala Ucrainei, Kiev, a fost in alerta maxima.

Opozitia a amenintat cu proteste de strada daca apar incercari de fraudare a votului.

Statele Unite si Uniunea Europeana au avertizat ca relatiile lor cu Ucraina depind de corectitudinea alegerilor

Presedintele SUA, George Bush i-a trimis o scrisoare presedintelui Kucima, aflat la final de mandat, in care scrie:"Dvs. aveti un rol cheie in a asigura alegeri democratice, libere si corecte".

"Vom fi nevoiti sa revizuim relatiile cu Ucraina daca alegerile nu se desfasoara corect"- a avertizat George Bush.

Cursa stransa

Campania electorala a fost foarte agitata, bazandu-se mai putin pe platforme electorale si mai mult pe atacuri personale si pe acuzatii de intimidare.

Si, cum primul tur de scrutin s-a incheiat cu nenumarate contestatii si acuzatii de frauda, observatorii internationali monitorizeaza extrem de atent procesul electoral.

Viktor Ianukovici (d)

54 de ani

Inchis de doua ori in tinerete

Fost guvernator al regiunii Donetsk

A majorat pensiile si salariile din sectorul public inaintea alegerilor

Promite ca rusa va deveni limba oficiala secundara si va permite dubla cetatenie

Seful misiunii electorale a OSCE din Ucraina, Geerthinrich Ahrens, a declarat ca este foarte important ca scrutinul sa fie corect mai ales avand in vedere ca scorurile obtinute de cei doi candidati la primul tur au fost foarte stranse.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a trimis pe teren cat mai multi observatori cu putinta.

Analistii spun ca aceste alegeri vor decide viitorul Ucrainei- or va intari legaturile cu Occidentul - asa cum doreste liderul opozitiei, Victor Iuscenko or, dimpotriva, va cimenta relatia cu Rusia sub presedintia lui Victor Ianukovici.

Scorul dupa primul tur de scrutin prezidential a fost strans- liderul opozitiei a avut un minuscul avans, castigand 39.87% din voturi, in vreme ce premierul Ianukovici a obtinut 39.32% din voturi la scrutinul de pe 1 octombrie.

Avertismentul lui Leonid Kucima

Inainte de vot, presedintele Leonid Kucima- care isi incheie cel de-al doilea mandat la conducerea Ucrainei- a adresat natiunii un mesaj televizat.

"Autoritatile nu vor permite procesului democratic reprezentat de aceste alegeri sa se transforme in violente nedemne de o democratie"- a avertizat Leonid Kucima.

Candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, amenintase ca daca rezultatul alegerilor e falsificat, vor urma proteste de strada in masa.

"Nu va fi o revolutie, ci alegeri demne de o tara europeana a secolului 21"- a declarat Leonid Kucima.

Presedintele a sugerat ca opozitia ar putea incerca sa preia puterea in tara prin forta.

"Autoritatile nu vor permite unei minoritati agresive sa dicteze procesul politic".

BBC

Uciderea unui politist intr-un birou de vot si numeroasele incidente denuntate de opozitie au marcat ieri alegerile prezidentiale din Ucraina, unde peste 37 de milioane de cetateni cu drept de vot au fost chemati la urne ca sa-si exprime optiunea in ceea ce priveste viitorul sef al statului.

Candidatul opozitiei, pro-occidentalul Viktor Iuscenko, fost ministru reformator in virsta de 50 de ani, si premierul pro-rus Viktor Ianukovici, 54 de ani, ales de putere pentru a succede presedintelui Leonid Kucima si sustinut in mod deschis de catre Moscova, s-au confruntat intr-un scrutin considerat crucial pentru viitorul Ucrainei.

La putin timp dupa deschiderea birourilor de vot, la ora locala 8.00, un politist a fost ucis in incinta unui birou de vot din regiunea Cerkassia. Politistul a decedat in urma unui traumatism cranian, dupa ce a fost lovit cu un obiect neidentificat.

Presedintele Comisiei electorale centrale, Serhi Kivalov, a anuntat disparitia unui seif care continea “listele de alegatori si buletine de vot” dintr-un birou din regiunea Volhinia, unde candidatul opozitiei este extrem de popular.

Opozitia, care a amenintat ca va mobiliza milioane de ucraineni in cazul producerii de fraude electorale, a denuntat presiunile exercitate asupra studentilor din regiunea Kiev, constrinsi sa voteze in incinta universitatilor si de a arata unor cadre din conducerea institutiei de invatamint buletinele de vot stampilate.

Observatorii opozitiei aflati intr-o circumscriptie din regiunea Kirovohrad, unde primul tur de scrutin fusese anulat, au fost stersi fara nici o explicatie de pe listele cu observatori. La Kiev, tinerii din miscarea de opozitie “Pora” (“Acum”, n.t.

) s-au culcat, in semn de protest, in fata autocarelor care, spuneau ei, aduceau in capitala cetateni care sa voteze pe listele provizorii, dupa care provincialii urmau sa se intoarca in localitatile de origine, pentru a mai vota o data.

Trupe mobilizate de teama revolutiei

Desi in ultimele zile autoritatile au dat asigurari ca, de aceasta data, nu se va scoate tehnica de lupta in strada, ieri, in jurul cladirii Comisiei Electorale Centrale a fost desfasurat un amplu dispozitiv de politisti, incinta fiind vizata de masuri de securitate sporita.

Intr-o aparenta demonstratie de forta, politia a desfasurat un dispozitiv de patru tunuri de apa, cel putin trei transportoare blindate si alte cinci vehicule in jurul cladirii Comisiei Electorale Centrale.

De asemenea, dispozitive de securitate erau amplasate si la alte cladiri importante ale administratiei, semn evident ca posibilitatea unei revolutii, anuntate, de altfel, de opozitie, a fost luata in serios.

Ca si la primul tur, desfasurat acum trei saptamini, Iuscenko le-a cerut sustinatorilor sai sa iasa in strada si sa astepte rezultatele in fata birourilor electorale din orasele lor, inclusiv in capitala. Presedintele Kucima a avertizat simbata opozitia ca “nu va avea loc nici o revolutie” in Ucraina, asigurind ca va avea grija ca ordinea publica sa fie respectata.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, pina la ora 11.00 se prezentasera deja la urne 19,48a din alegatori. O prezenta peste medie se inregistra in regiunile sud-estice, lucru ce ar putea sa il avantajeze pe premierul Ianukovici, in timp ce alegatorii din partea occidentala, unde Iuscenko este favorit, nu s-au prea grabit.

Ev. Zilei - 22 noiembrie 2004