Primele alegeri generale in Irak de la indepartarea lui Saddam Hussein vor avea loc pe 30 ianuarie 2005.

Anuntul a fost facut de o comisie electorala independenta din Bagdad si survine pe fondul speculatiilor tot mai intense ca e improbabila organizarea de alegeri dat fiind violentele continue din Irak.

In prezent inca se desfasoara procesul de inregistrare a alegatorilor, desi unele centre de inregistrare au fost inchise din cauza violentelor.

Peste 100 de partide au fost inregistrate pana in prezent.

Purtatorul de cuvant al comisiei electorale a declarat ca alegerile vor fi organizate si in zonele macinate de lupte precum Fallujah sau Ramadi, unde rezistenta este

inca puternica.

Un mesaj clar

Un oficial al Organizatiei Natiunilor Unite a declarat la BBC ca decizia de a stabili o data pentru alegeri este un semn clar ca autoritatile vad ca posibila organizarea votului.

Televiziunea irakiana difuzeaza spoturi prin care alegatorii sunt indemnati sa se prezinte la vot.

Majoritatea siita, care sub regimul Saddam Hussein a fost oprimata, asteapta cu nerabdare alegerile sperand sa obtina puterea politica.

Minoritatea sunnita, care a fost favorizata de Saddam Hussein, este mai putin dornica de alegeri, iar militantii sunniti ameninta sa saboteze votarea.

La sfarsitul lunii ianuarie alegatorii irakieni urmeaza sa aleaga un Parlament de tranzitie, care va elabora o noua Constitutie.

Aceasta va fi supusa unui referendum, dupa care, pana la sfarsitul anului urmator, vor avea loc din nou alegeri generale.