Potrivit statisticilor bancare, suma medie trimisa de un roman in tara este de 300 de euro. Pentru cele 3 miliarde de euro care se asteapta sa ajunga in tara prin cele doua servicii ar trebui sa se deruleze in jur de 10 milioane de tranzactii, pentru care automat se va percepe comision. Cum aceasta taxa nu este una chiar mica, avem intreaga dimensiune a afacerii.

Nu de alta, dar oficial, pentru omul simplu, exista doar doua servicii: Western Union, respectiv MoneyGram, care ofera aceeasi modalitate rapida de a primi bani din toata lumea. Poate un punct in plus sa dam serviciului Western Union, datorita retelei mai extinse in tara noastra. Comisionul de la Western Union

La ora actuala, reteaua Western Union cuprinde agentii bancare si postale in peste 190 de tari. Propriu-zis, suma trimisa este disponibila pentru plata in doar citeva minute dupa ce a fost expediata.

Pentru a trimite banii, cetateanul trebuie sa mearga la cea mai apropiata agentie Western Union, sa completeze un formular, apoi sa plateasca suma pe care o doreste plus taxele, urmind a primi un numar de control (Money Transfer Control Number - MTCN). In plus, poate fi ceruta o intrebare test, pentru a identifica mai usor persoana care trebuie sa ridice banii si careia ii va trimite raspunsul.

Dar comisionul la acest serviciu este cuprins intre 14% pentru minim 100 de dolari si 9% pentru 100 de euro. Automat, o data cu majorarea sumei, valoarea comisionului ca procent din suma trimisa scade. Despre MoneyGram

Concurentul Western Union este MoneyGram. Acest serviciu reprezinta acelasi lucru: o modalitate rapida, sigura, usoara, de incredere si la indemina pentru a trimite si a primi bani in citeva minute din lumea intreaga. Serviciul Money Gram este disponibil in peste 140 de tari si in mai mult de 36.000 de agentii din intreaga lume.

Prin MoneyGram, banii sint transferati imediat, ajungind la destinatie in circa 10 minute. De asemenea, serviciul MoneyGram ofera posibilitatea de a trimite cu fiecare transfer un mesaj de 10 cuvinte, absolut gratuit. Pentru a transfera banii, persoana in cauza are nevoie doar de actul de identitate si de completarea unui simplu formular.

Suma care se doreste a fi trimisa plus comisionul aferent vor fi inminate agentului MoneyGram. Urmeaza primirea unui numar de referinta, ce trebuie comunicat persoanei la care trebuie sa ajunga banii. Pentru a-i primi, destinatarul trebuie sa mearga la orice agent MoneyGram cu un act de identitate. Spre deosebire de Western Union, prin MoneyGram se pot transfera doar euro.

Dimensiunea reala a afacerii

Un calcul simplu arata ca suma de 3 miliarde de euro care se asteapta a sosi de afara va aduce celor doua servicii, pe baza comisionului stabilit, in jur de 220 milioane de euro. Aceasta daca luam in considerare ca toate cele 10 milioane de tranzactii se vor face la o suma medie de 300 de euro, deci, va fi perceput un comision de 22 de euro (in medie).

Asadar, 7,3% din banii cistigati de „capsunari“ se vor regasi in buzunarele celor de la MoneyGram si Western Union. E mult, greu de spus. Dar sigur nu-i putin. Analistul Ilie Serbanescu considera ca dimensiunea afacerii pentru o tara precum Romania este destul de mare.

„Dat fiind faptul ca acum mai multi bani se trimit de afara catre Romania decit pleaca, vorbind aici de transferurile de bani facute de persoanele fizice, se poate afirma ca sint doua afaceri de succes. Iar viitorul ne arata ca valoarea sumei tranzactionate va creste continuu. De pe spinarea «capsunarilor» toata lumea are de cistigat“, ne-a mai declarat analistul Ilie Serbanescu