Ministerul Sanatatii promite 2.500 de euro fiecarui medic de familie care se va muta in sate izolate. Conditia: sa semneze un contract de trei ani pe post. Suma e umilitoare, spun rezidentii. Ei vad aceasta masura drept una electorala, menita sa atraga voturile taranilor.

Pe doctorita de 26 de ani din Salcia Tudor am gasit-o in usa dispensarului. Pentru 5 milioane de lei pe luna, Madalina Cirstei cauta de leac 5 sate, la 50 km de Braila. A picat de doua ori rezidentiatul, examen ce asigura o specialitate medicala.

Ar fi vrut sa semneze contract pe trei ani pentru a ramine la Salcia, unde a gasit singurul post de doctor liber din judet, nu atit pentru prima de instalare de 2.500 de euro, cit pentru a avea un post sigur, dar nu poate, pentru ca nu e medic de familie. De 6 luni sta intr-o camaruta din spatele dispensarului, unde s-a mutat cu tot cu amintirile de la oras.

Si-a luat si un ciine, s-o apere de singuratate. Cu prietenii vorbeste rar, caci abia ii aude de la telefonul cu manivela al dispensarului. O mai suna ei, din cind in cind, pe mobil, iar Madalina da fuga in pridvor, unde-si tine celularul agatat de cornisa. Abia acolo are semnal. Ca sa asculte cu stetoscopul plaminii taranilor din cele 5 sate, face naveta cu masina tatalui sau.

Benzina o costa jumatate din salariu. Tot din buzunar a platit pentru taiatul lemnelor, dar pe mincare nu cheltuieste mult, caci „mai pica un ou, o bucata de brinza...“. Pentru ca la Salcia apa n-a urcat inca in robinete, iar cea din fintini a umplut de pietre rinichii satenilor, Madalina isi cumpara de la oras sifoane sau apa minerala sa-i ajunga o saptamina.

„E rusinos!“

Medicii fara specializare in medicina de familie care au ales sa practice meseria in dispensare din sate izolate ar putea fi nevoiti sa-si lase posturile. Ministerul Sanatatii si-a propus sa atraga, in 79 astfel de sate, doctori cu rezidentiat, in schimbul unei prime de instalare de 2.500 de euro. Conditia e ca medicii sa semneze un contract de cel putin trei ani pe post.

Rezidentii nu se declara interesati de propunerea ministeriala; de vreme ce iau rezidentiatul, se zbat sa gaseasca posturi la oras. Ba chiar se simt jigniti de intentia ministerului: „E rusinos! Suma de 2.500 de euro este derizorie, iar proiectul nu contine masuri care ar convinge un medic sa ramina in sate izolate, fara apa, gaze si mijloace de transport“.

Ceea ce i-ar atrage in sate ar fi ca autoritatile locale sa le asigure transportul, sa le dea o casa si, eventual, o palma de pamint. Fostul presedinte al Ligii Studentilor Medicinisti, rezidentul Iulian Tanase, e convins ca „proiectul Ministerului Sanatatii, in prag de alegeri, tine de campania electorala“.

Dispensar cu „lipici“

Scaunul subred din Dispensarul Salcia pare a avea lipici, ca doar fosta doctorita a stat 15 ani acolo, iar Madalina Cirstei vrea sa-si pastreze si ea postul. Numai ca, la anul, ar putea ramine fara el daca Directia de Sanatate Publica Braila va scoate postul la concurs si daca vreun medic cu rezidentiat va lua examenul.

Madalina se pune cu burta pe carte, ca sa ia rezidentiatul si sa-si pastreze postul la Salcia. „Citiva ani la tara nu ma sperie!“, spune ea. Consiliata de femeia de serviciu, a umplut de cu primavara gradina dispensarului de patrunjel, rosii, ardei, vinete, varza si a crescut, pe deasupra, 20 de pui. Are inca de invatat ca ardeii se culeg inainte sa dea bruma.

Cu stetoscopul de oras

Intr-un alt sat brailean, Mihai Bravu, doctorita sosita doar de 3 luni se gindeste deja sa-si faca bagajele si sa plece inapoi la oras. Cind era studenta la Craiova, Gabriela Vasile credea ca va lucra intr-un spital cu multe etaje, dar, dupa ce a picat examenul de rezidentiat, anul trecut, a ramas si fara vise.

A vrut sa emigreze in Irlanda sau Germania, insa fara o specializare nu avea sanse de angajare, asa ca postul din Mihai Bravu, comuna Victoria, i-a venit ca o piine de la Dumnezeu. Din glodul ulitei, a privit peretii crapati ai dispensarului, a oftat adinc si i-a trecut pragul.

Ca sa poata lucra, si-a adus de la oras stetoscopul si un tensiometru, dar se face ca, de multe ori, taranii nu se pricep sa spuna ce-i doare. „Trebuie sa-i citesti“. Gabrielei ii sar in ajutor asistentele, ele stiu pe de rost ce boala are fiecare satean si medicamentele prescrise de fostul medic al satului, dr. Tacu. In urma lui, ea a gasit doar o lista cu 1.500 de asigurati.

Pentru multi dintre sateni, doctorita aduce medicamentele de la oras, ca sa-i scuteasca de cheltuieli. Drumul pina la Braila si inapoi costa de fiecare data 200.000 de lei. Cind ne povesteste despre Dispensarul comunei Victoria, unde s-a dus dr. Tacu dupa un an jumatate in Mihai Bravu, in ochii doctoritei apare un licar de invidie: „E gresie, faianta si tot ce trebuie“.

Pe Gabriela nu ar tenta-o prima de instalare de 2.500 de euro. „Din banii astia poti lua un electrocardiograf, poate un aparat de masurat glicemia si ceva consumabile. Pentru atita lucru nu as sta aici citiva ani, pe 6 milioane de lei, din care platesc gazda, drumurile de weekend la Braila si taiatul lemnelor pentru iarna“.

„Medic sa fie!“

Satenilor nu le prea pasa ce doftor le trateaza betesugurile. „Medic sa fie!“, ridica din umerii munciti nea Nicu, un taran din Mihai Bravu. Nu-si bat capul daca aducerea medicului in sat are legatura cu alegerile. „Aia cu politica fac ce stiu ei, noi ne-om vedea de-ale noastre“. Rezidentii nu se inghesuie sa dea concurs pentru posturile de la sate. Nici un medic nu a intrebat de prima de 2.

500 de euro la Directiile de sanatate publica din judetele Hunedoara, Botosani, Vaslui, Teleorman sau altele. Doar la Braila si la Calarasi. Printre rezidenti circula zvonul ca prima asta ar fi „pentru unii medici tineri din PSD, care, dupa ce vor lua euroii, isi vor lua rapid si talpasita“, explica dr. Iulian Tanase. Dr.

Doina Mihaila, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, crede ca proiectul MS ar avea succes printre tinerii medici daca ministerul ar fi fost mai generos: sa puna, pe linga cei 2.500 de euro, un spor lunar de 30% din salariu pentru primii doi ani de activitate. Altfel, spune dr. Tanase, „cei 2.500 de euro sint ca o mita pe care-o dau ca sa capete niste voturi de la tarani“. •

Daca renunta, dau banii inapoi

Cei 2.500 de euro nu le-ar ajunge medicilor sa-si ia casa la tara si nici pentru dotarea cabinetelor, iar medicul de familie care a luat prima si paraseste postul inainte de expirarea contractului este obligat, conform proiectului MS, sa restituie intreaga suma. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Mircea Cinteza, spune ca prima de 2.

500 de euro, fara o garantie a ocuparii postului pe termen lung, „este o solutie falsa“ pentru problema celor 460 de sate fara medic. La Ministerul Sanatatii exista o lista cu 79 de sate izolate din tara unde ar fi nevoie de medic. Fondurile puse la bataie pentru acest proiect insumeaza 8 miliarde de lei si vor goli aproape jumatate din bugetul MS pe anul 2005.

Ministerul mai promite ca va dota cu aparatura, cu bani de la Banca Mondiala, 2.000 de cabinete si ca „va dubla sau tripla“ valoarea punctului (punctul desemneaza un serviciu medical) pentru medicii din satele izolate.