Banca Nationala considera ca economia merge bine si ca dezinflatia va continua in conditiile in care inflatia anuala a scazut la 10,8%. CA al BNR a redus in aceste conditii din nou dobanda de interventie cu 0,50 puncte procentuale, pana la 17,75%.

Consiliul de administratie al BNR prognozeaza ca in ultimele doua luni din 2004 inflatia va scadea accelerat, dupa ce cresterea medie a preturilor de consum inregistrata in octombrie arata ca inflatia anuala a scazut la 10,8%. Pentru a valida acest proces de dezinflatie, conducerea BNR a hotarit reducerea ratei dobinzii de interventie cu 0,50 puncte procentuale, pina la 17,75%.

Dobinda de interventie reprezinta unul dintre cele mai importante instrumente ale BNR, iar o scadere a acesteia este un semnal semnificativ pentru bancile comerciale ca acestea sa scada la rindul lor dobinzile la creditele acordate persoanelor fizice si juridice.

BNR a considerat oportuna o noua reducere a dobinzii de interventie in urma imbunatatirii, saptamina trecuta, a ratingului acordat Romaniei. Se apreciaza ca aceasta „va contribui la amplificarea investitiilor directe si de portofoliu, ceea ce va conduce la consolidarea tendintei de apreciere a monedei nationale“.

Cu alte cuvinte, oficialii bancii centrale mizeaza, in perioada urmatoare, pe intrari semnificative de valuta. Pe de alta parte, schimbarea de politica monetara a BNR prin care s-a hotarit rarirea interventiilor pe piata valutara interbancara a condus la cresterea substantiala a volumului de tranzactii, pe fondul variatiei accentuate a cursului leului fata de euro si dolar.

Cotidianul - 22 noiembrie 2004

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a anuntat, ieri, cea de a sasea reducere a dobanzii de interventie. Aceasta a fost micsorata cu inca 0,5 puncte procentuale, nivelul ei ajungand la 17,75% pe an. Noua reducere a dobanzii practicate de BNR pentru depozitele atrase de la bancile comerciale vizeaza confirmarea dezinflatiei.

Consiliul de Administratie al BNR a analizat evolutiile recente ale ansamblului indicatorilor macroeconomici si perspectivele pentru perioada urmatoare.

Totodata, s-a luat in consideratie si variatia mai mare a cursului de schimb valutar, respectiv imbunatatirea ratingului de tara care va favoriza atragerea unui volum mai mare al investitiilor straine directe si de portofoliu, ce vor contribui la aprecierea leului.

Nu in ultimul rand, rata inflatiei s-a diminuat in octombrie la 0,8% si se estimeaza ca va fi si mai mica in ultimele doua luni ale anului.

Gardianul - 22 noiembrie 2004