Sambata seara, pe scena din Hakons Hall, din Lillehammer, reprezentantul Romaniei la "Eurovision Junior", Noni Razvan Ene, a obtinut cel mai bun loc din istoria participarii tarii noastre la concursul european, atat la copii, cat si la seniori. Pustiul roman a ocupat pozitia a patra si doar nesansa l-a facut sa piarda podiumul, fiind devansat de Spania, Marea Britanie si Croatia.

Surpriza de proportii la Eurovision Junior! Noni Razvan Ene, un pusti din Romania, a ocupat a patra pozitie in finala concursului european cu un total de 123 de puncte! In ciuda faptului ca a intrat ultimul in competitie, al 18-lea!, copilul roman, foarte talentat, si-a stapanit emotiile mai ceva ca un adult, uimind asistenta cu melodia "Iti multumesc".

A uimit publicul din Lillehammer

Parca prea mic pentru scena imensa, Noni a intrat in concurs degajat si increzator. Cand a inceput sa cante, toti cei prezenti la Hakons Hall, celebra sala din Lillehammer, au ramas muti de uimire.

O voce curata, de o forta extraordinara, rasuna de pe scena. Fara nici un pic de trac, pustiul roman a impresionat prin interpretarea exceptionala si stapanirea de sine. Astfel, la finele melodiei, micul Noni a fost rasplatit cu aplauze puternice de cei prezenti la fata locului, spectatori, dar si reprezentanti ai altor delegatii aflate in concurs.

Basca, unora le-au dat si lacrimile la interpretarea piciului, chiar daca nu intelegeau versurile melodiei, ea fiind cantata in limba romana.

A plans de suparare toata noaptea

In ciuda faptului ca a obtinut o clasare atat de buna, Noni a fost, sambata seara, foarte afectat. El a concurat pentru primul loc. Nu lua in calcul nici o alta varianta. Este un copil foarte talentat si la toate concursurile la care a participat a fost primul. De aceea, nu s-a putut bucura de locul patru. El a numit-o infrangere. A fost foarte suparat si a plans incontinuu toata seara.

Am incercat sa-i explicam ca, la un asemenea nivel, nu cel mai bun castiga. Nu a fost chip sa-l facem sa zambeasca aproape 90% din noapte. Repeta intr-una ca a fost cel mai bun si nu intelegea cu ce au impresionat Spania sau alte tari. Noi, in schimb, eram in al noualea cer", ne-a declarat, ieri, din Norvegia, Dan Manoliu.

A repetat de 7 ori in Norvegia!

"Noni nu si-a permis sa se distreze in Norvegia. A luat totul in serios si s-a mobilizat exemplar. I-a uimit pe toti cu puterea sa de concentrare. De pilda, la repetitia oficiala, a cantat de 7 ori! Pentru presa, pentru public, pentru oficiali etc. A fost foarte aproape de un rezultat si mai bun.

A stat mult timp pe locul doi, aproape de Spania, si a avut o medie de 8 puncte la fiecare tara! Doar Danemarca nu i-a dat nimic", a mai spus Manoliu, care regreta ca a dat votul Croatiei, aducand-o, astfel, pe locul trei, inaintea reprezentantului tarii noastre. Dar asa a fost sa fie. Sa nu-l maniem pe Dumnezeu, locul patru este unul extraordinar de bun.

Macar sa avem, vreodata, si la seniori o asemenea performanta. Bravo Noni!

Laudat de specialistii straini

Si site-ul oficial al concursului international "Eurovision Junior" ii acorda talentatului copil roman atentia cuvenita. In randurile dedicate lui Noni, oficialii ii lauda acestuia talentul si sensibilitatea cu care a interpretat la Lillehammer melodia "Iti multumesc", dedicata mamei sale.

Desi intrat ultimul in competitie, interpretul roman a captat in intregime atentia publicului din sala cu "vocea incredibila". "Toti spectatorii au incetat sa mai respire pentru a nu pierde vreun gest sau o singura nota, din frumoasa balada cantata, din inima, de Noni.

Aplauzele primite la sfarsitul melodiei au fost meritate din plin", se mai scrie in site-ul oficial al "Eurovisionului Junior".

Clasament final «Eurovision Junior»

1. Spania - 171. 2. Marea Britanie - 140. 3. Croatia - 126. 4. Romania - 123. 5. Danemarca - 116. 6. Franta - 78. 7. Macedonia - 64. 8. Cipru - 61. 9. Grecia - 48. 10. Belgia - 37. 11. Olanda - 27. 12. Malta - 14. 13. Norvegia - 12. 14. Belarus - 9. 15. Suedia - 8. 16. Elvetia - 4. 17. Letonia - 3. 18. Polonia - 3.

Pana acum, numai primul loc la concursuri internationale

S-a nascut la 17 aprilie 1992, in Bucuresti.

Invata la liceul de muzica "Dinu Lipatti" din Capitala, unde studiaza chitara clasica. A inceput sa cante de la varsta de 5 ani si este considerat un copil minune. Noni este foarte talentat si, la fiecare concurs la care a participat, s-a clasat numai pe primul loc.

In 2003, a obtinut trofeul Festivalului pentru copii si adolescenti "Magnolia de Aur"– Baton Rouge, Louisiana – USA (Junior Grand Prix), Marele Premiu al Festivalului "Slavianski Bazar" din Vitebsk – Republica Belarus, Premiul Special al Juriului la Festivalul "Ti amo"-Romania.

Pustiul a mai intrat in posesia Marelui Premiu al Festivalului "Steaua de Aur ", Premiul mass-media la acelasi festival, Marele Premiu la "Mamaia Copiilor", precum si marele premiu la sectiunea "Creatie" – acelasi festival. In afara de muzica, Noni mai joaca si in filme, reclame si emisiuni TV.

Cornelia Ionescu, Elena Schiffer