Daca va prelua friiele tricolorilor, “Il Luce” va accepta un salariu de 12-16 ori mai mic decit la Sahtior Donetk

Mircea Lucescu (59 de ani): “Ma onoreaza oferta federatiei. Accept sa discut cu cei de la federatie. Este posibil sa ma intilnesc cu Cristi Bivolaru (n.r. - secretarul general adjunct al FRF) la Milano. Vreau sa ajut fotbalul romanesc cu experienta mea! Aceasta oferta trebuia sa existe de mai mult timp, propunerea FRF vine un pic cam tirziu.

Eu sint sub contract cu Sahtior Donetk si am o clauza in contract prin care n-am voie sa-mi dau demisia. Din pacate, nu mai depinde doar de mine! Minte cine spune ca nu vin la nationala pentru ca sint antrenor scump! Nu se pune problema banilor!”.

Victor Piturca (48 de ani): “As fi ipocrit sa spun ca nu vreau postul de selectioner. N-are rost sa discutam acum despre strategia mea, pina nu se stie nimic concret. Nu stiu care sint sansele mele, dar cred ca sint mai mari decit ale altora, fiindca eu n-am contract cu nici un club”.

Ladislau Bölöni (51 de ani): “Un antrenor profesionist asculta toate propunerile. Voi vedea ce contine scrisoarea lui Mircea Sandu si, in functie de propunere, voi hotari ce raspuns dau. Decizia mea depinde de ceea ce se doreste si ce strategie urmareste FRF. Nu se poate spune ca situatia de acum a nationalei e mai grea decit cea din 2000, cind am preluat prima oara echipa.

Cunosc bine organizarea franceza si pot elabora un plan de redresare. Sint sub contract cu Rennes, dar asta e treaba mea, ma priveste pe mine”.

Gheorghe Hagi (39 de ani): “Pentru orice antrenor, propunerea de a prelua nationala este o mare onoare. Nu pot sa spun mai multe acum. Sa vedem ce va fi. Trebuie sa ne gindim la viitor. Deocamdata, eu sint in Turcia, la Galatasaray, unde am inceput un drum pe care vreau sa-l termin cu bine. Lumea de aici, conducerea clubului si suporterii sint alaturi de mine. Sint multumiti”.

Convocat, initial, pentru a-l demite pe Anghel Iordanescu de la cirma nationalei, Comitetul Executiv al FRF s-a ocupat ieri, pina la urma, de intocmirea unei liste cu candidatii la postul de selectioner. Demisia generalului, survenita vineri, i-a salvat pe federali de la o situatie penibila si, in acelasi timp, i-a usurat misiunea lui Mircea Sandu, presedintele FRF.

Asa cum era de asteptat, membrii Comitetului Executiv au aprobat propunerile facute de seful federatiei si de seful ligii, incredintindu-i lui Mircea Sandu misiunea de a negocia gasirea unui nou antrenor pentru tricolori. Cele patru piste pe care va merge Nasu’ sint Mircea Lucescu, Victor Piturca, Ladislau Bölöni si Gheorghe Hagi.

Surprinzator, Mircea Sandu a fost ieri mai deschis decit niciodata. Pentru cei care au asistat si la alte evenimente similare de-a lungul vremii, transparenta de care a dat dovada presedintele FRF a fost chiar suspecta.

Scrisorile

Seful FRF a dorit sa creeze impresia ca-l intereseaza parerea celor din jur si ca vrea sa tina cont de opinia publica si de presa. “I-am ales pe antrenorii propusi de ziaristi. Lucescu, Piturca, Bölöni si Hagi sint instiintati acum, prin intermediul dumneavoastra, ca li se solicita sa vina la nationala. Saptamina aceasta vor afla oficial, din partea FRF, acelasi lucru.

Lucescu, Bölöni si Hagi vor primi cite o scrisoare de la mine, in care le voi cere sa preia nationala. Mesajul va contine si celelalte detalii: durata contractului, salariul, obiectivele. Pe Piturca il voi anunta personal, pentru ca el e singurul care este in tara”. A urmat o declaratie uluitoare: “Vrem sa aflam si parerea dumneavoasta, a ziaristilor.

De asemenea, ii invitam pe suporteri sa-si exprime preferintele la adresa de e-mail “paul@frf.ro”. Vom tine cont de mesajele primite. Nationala nu-i a mea sau a cuiva de aici, e a tuturor!”.

Obiectiv: calificarea la EURO 2008

Spre deosebire de episoadele precedente, Nasul a facut publice conditiile propuse celor patru candidati. “Vom schimba sistemul. Salariul pe care-l oferim este intre 500 si 700 de dolari pe zi (182.500-255.500 dolari pe an). La acesta se va adauga insa un premiu foarte mare la atingerea obiectivului: 300.000-350.000 de dolari”, a comunicat Mircea Sandu.

“Contractul se va intinde pe patru ani, intre 2005-2008. Obiectivul va fi calificarea la Europenele din 2008. Sigur, vom cere si sa tragem cit se poate la Mondialele din 2006, pentru ca mai sint sanse. Dar, daca nu ajungem in Germania, nu vom renunta la antrenor”.

Daca ar zice da ofertei lui Mircea Sandu, Lucescu ar accepta sa cistige de 12-16 ori mai putin decit la Sahtior, unde incaseaza trei milioane de dolari pe an.

“Detaliul” Cornel Dinu

Nasul a gasit o solutie si pentru situatia in care va primi raspuns afirmativ din partea mai multor candidati: “Le vom solicita sa elaboreze un program pe termen scurt si mediu, o strategie pentru nationala. Planul va fi analizat de Comisia Tehnica a federatiei, care se va pronunta”. Acesta este primul “amanunt” care poate naste semne de intrebare asupra sinceritatii sefilor de la FRF.

Dumitru Dragomir a dezvaluit, dupa sedinta Comitetului Executiv, ca se doreste ca, in viitorul apropiat, Cornel Dinu sa preia friiele Comisiei Tehnice. Este un detaliu important, stiuta fiind adversitatea Procurorului fata de Mircea Lucescu si de Ladislau Bölöni. De-a lungul timpului, Dinu a avut dispute cu amindoi si e greu de presupus ca ar putea colabora cu acestia.

Sandu a insistat pe importanta crescuta pe care o va avea Comisia Tehnica. “Vrem sa procedam dupa modelul din Franta, unde antrenorul se ocupa de prima reprezentativa, dar strategia si programul sint aprobate de Comisia Tehnica”. Primele reactii la initiativa lui Mircea Sandu lasa sa se inteleaga ca macar trei dintre candidati sint dispusi sa preia nationala.

Decizia finala ar ajunge, astfel, in miinile lui Cornel Dinu, ceea ce inseamna ca Piturca are suta la suta sanse de cistig.

“Principalul vinovat n-a venit!”

Desi n-a vrut sa arate acest lucru, Mircea Sandu a fost deranjat de atitudinea lui Anghel Iordanescu. Desi fusese invitat sa participe la Comitetul Executiv, pentru a-si prezenta ultimul raport de activitate la nationala, fostul selectioner n-a venit.

“N-am discutat despre responsabilitatea ultimelor rezultate ale nationalei, pentru ca persoana cea mai res-ponsabila n-a venit! Pe plan sportiv, numai antrenorul raspunde pentru rezultate! Puiu m-a sunat aseara sa-mi spuna ca nu poate veni. I-am inteles starea sufleteasca, am fost de acord. Sint convins ca va veni, in viitor, pentru a termina aceasta ultima analiza”, a punctat Nasul.

Intrebat daca mai sint si altii, in afara de Iordanescu, responsabili pentru esecul nationalei, Mircea Sandu s-a facut ca nu pricepe: “Antrenorul e principalul vinovat, dar mai sint si jucatorii. Nu pot sa-i reprosez lui Puiu decit ca n-a obtinut cele trei puncte cu Armenia. Chiar daca echipa era foarte slabita de accidentari, trebuia sa batem la Erevan!”.

Nasu’ catre Ahmetov: “Romania are nevoie de Lucescu!”

Mircea Sandu a sustinut ieri, la citeva ore dupa sedinta Comitetului Executiv, ca nu are nici un gind ascuns in demersul sau. “M-ati acuzat degeaba ca joc la cacealma. Va dau cuvintul meu ca am cele mai bune intentii! Daca va fi cazul, ma voi duce personal sa discut cu cei trei antrenori care au contracte in strainatate”, a promis Nasu’.

Referitor la cazul Mircea Lucescu, principalul favorit, dar care are un contract mare la Sahtior Donetk, presedintele FRF a recunoscut ca i-a trimis o epistola si patronului ucrainean Rinat Ahmetov. “In cazul lui Lucescu, am facut doua scrisori: una destinata lui si alta patronului Ahmetov. Sper sa ne inteleaga si sa-i dea drumul lui Lucescu... I-am scris ca “Romania are nevoie de Lucescu”.

Ma voi duce si acolo, daca va fi nevoie”, a mai precizat seful de la Casa Fotbalului. Sandu a tinut sa risipeasca si indoiala care planeaza asupra posibilitatii ca Mircea Lucescu si Cornel Dinu sa poata colabora. “Cei doi sint niste titani. Se vor intelege perfect”, a incheiat Nasu’.

Domnule Lucescu, Mircea Sandu...

Stiu ce s-a discutat astazi la Comitetul Executiv.

Ce raspuns dati? Veniti la nationala?

Accept sa discut oferta. Ma onoreaza si ma maguleste faptul ca am fost propus la nationala.

Cu alte cuvinte, acceptati...

Nu depinde doar de mine. Sint sub contract cu Sahtior Donetk si am o clauza prin care n-am voie sa-mi dau demisia. Oferta federatiei vine un pic cam tirziu!

Un oficial al federatiei ne-a declarat ca sinteti prima optiune.

Ma bucur sa aud asta. Trebuia sa existe mai de mult aceasta oferta. Vreau sa ajut fotbalul romanesc!

Dumitru Dragomir zice ca sinteti un antrenor scump, de aceea nu puteti fi adus la nationala...

Astea sint minciuni, baliverne! Cine spune ca nu vin la nationala pentru sint un antrenor scump, minte!

Acceptati sa lucrati cu Cornel Dinu?

Nu vreau sa intru in polemica!

Laurentiu Ciornei,

Daniel Contescu,

Matei Udrea