Coreea de Nord a anuntat ieri ca isi va spori "capacitatea de intimidare" militara din cauza amenintarii nucleare pe care o reprezinta Statele Unite, informeaza agentiile internationale de presa.

Prin acest anunt, publicat ieri in oficiosul regimului stalinist nord-coreean, Rodong Sinmun, autoritatile de la Phenian lasa clar de inteles ca au in vedere sporirea arsenalului nuclear al Coreei de Nord.

"Phenianul va face eforturi sustinute pentru a-si spori capacitatea de intimidare atat timp cat Statele Unite vor persista in incercarea de a face presiuni asupra Coreei de Nord cu arme nucleare", au avertizat ieri comunistii nord-coreeni.

Oficiosul Partidului Comunist nord-coreean sustine ca Washingtonul are "un plan secret de a declansa un razboi nuclear impotriva Coreei de Nord si efectueaza in mod frecvent exercitii militare cu arme atomice".

Presa japoneza a afirmat recent ca Statele Unite au elaborat un plan care prevede folosirea a 30 de bombe nucleare pentru a impiedica regimul nord-coreean sa invadeze Coreea de Sud, noteaza Mediafax.

Declaratia agresiva a Phenianului pare sa fie o reactie la avertismentul adresat ieri dimineata Coreei de Nord de catre presedintele american George W. Bush. Prezent la reuniunea APEC din Chile, liderul Casei Albe a solicitat autoritatilor nord-coreene sa renunte definitiv la programul de inarmare nucleara.

"Dupa vizitele intreprinse in alte tari implicate in acest efort comun, pot sa va spun ca exista o vointa puternica, iar mesajul adresat lui Kim Jong-Il (liderul absolut al Coreei de Nord, n.red.) este unul clar: "Renuntati la programul de inarmare nucleara!"", a avertizat George W. Bush.

In luna septembrie, Coreea de Nord a refuzat sa participe la a patra runda de negocieri multilaterale pe tema programului sau nuclear. Primele trei reuniuni, la care au participat China, Statele Unite, cele doua tari coreene, Japonia si Rusia, nu au reusit sa deblocheze criza care dureaza de doi ani.