Romania continua sa faca progrese in pregatirea pentru aderarea la UE si sa respecte criteriul politic de la Copenhaga. Acestea sunt concluziile favorabile ale motiunii raportorului pentru Romania al Parlamentului European (PE), Pierre Moscovici, care urmeaza sa fie dezbatuta in cursul zilei de astazi, in cadrul Comisiei pentru politica externa a PE.

Documentul precizeaza ca forurile europene spera ca negocierile sa fie incheiate pana la sfarsitul lui 2004, pentru ca Tratatul de aderare sa fie semnat in 2005 si aderarea propriu-zisa sa aiba loc la 1 ianuarie 2007.

Moscovici a constatat ca Romania si-a intarit stabilitatea institutiilor ce garanteaza democratia, drepturile omului si ale minoritatilor. El a laudat si progresele facute in reforma administratiei si justitiei, dar a atras atentia ca tara noastra trebuie sa accelereze reforma serviciului public pentru a se integra fara probleme.

APLICATI LEGEA! Autoritatilor romane li s-a recomandat "sa aplice efectiv legile privind liberul acces la informatii si sa devina mai transparente in procesul de elaborare a legilor, astfel incat presa sa poata analiza cu usurinta desfasurarea acestui proces".

Coruptia – o tara a Romaniei sesizata de toate organismele internationale – "ramane o sursa de ingrijorare serioasa", sustine raportul. Romania "indeplineste criteriul economiei de piata functionala, dar nu are stabilitate macroeconomica si nu are consolidate reformele structurale".