Cu toate ca si-a dat demisia, secretarul de Stat american Colin Powell si-a mentinut programul stabilit deja, el vizitand ieri Israelul si teritoriile autonome palestiniene, mai precis Ierihonul. Este pentru prima oara, din mai 2003, cand Powell revine in zona, de data aceasta dupa moartea lui Yasser Arafat si cu intentia declarata a relansarii procesului de pace israelo-palestinian.

Mai intai, ieri dimineata, el a conferit cu premierul Ariel Sharon, iar ulterior cu seful diplomatiei israeliene, Sylvan Shalom, carora le-a cerut sa faca pasi concreti spre a netezi puntile de comunicare cu succesorii fostului lider palestinian. Cea mai discutata problema este aceea a accesului celor 220.

000 de palestinieni din partea orientala a Ierusalimului (zona ocupata si anexata de Israel in urma razboiului din 1967) la votul din 9 ianuarie 2005, pentru desemnarea noului presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene. In acest sens, Ahmad Qorei, premierul palestinian, declarase: "Nu vom accepta alegeri care sa nu includa Ierusalimul de Est si pe locuitorii sai".

La toate acestea si confruntat cu presiunea SUA, premierul Sharon, a carui opinie conteaza enorm in cabinet, s-a angajat pe langa Powell ca Israelul va facilita aceasta participare la vot, ridicand astfel un obstacol major in calea alegerilor prezidentiale palestiniene si a revenirii la normalitate.

De altfel, la precedentul scrutin, cel din ianuarie 1996, palestinienii din estul Ierusalimului au fost prezenti. La fel de interesanta a fost vizita la Ierihon a lui Powell, localitate aleasa din motive de securitate in locul Ramallahului. El a avut convorbiri cu noul sef al OEP, Mahmud Abbas, cu premierul Ahmad Qorei, presedintele interimar Rauhi Fattuh si cu alti demnitari palestinieni.

Terorismul si incetarea violentei s-au aflat la ordinea zilei, palestinienii insistand, la randul lor, asupra indeplinirii proiectului proclamarii in 2005 a statului palestinian independent, asa cum prevede si Foaia de parcurs, ultimul plan international de reglementare a conflictului israelo-palestinian, despre a carui relansare se discuta din nou foarte intens.