Coalitia pentru un Parlament Curat a anuntat ieri ca a sesizat politia si Parchetul in privinta fluturasilor falsificati cu asa-zisi candidati incompatibili. Presedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi, a declarat: “Sint informatii ca in mai multe judete din tara fluturasii falsi circula in cantitati foarte mari”.

Ea a precizat ca CPC a depus deja plingeri la politia si Parchetul din Iasi, Timisoara si Sibiu, cerind institutiilor respective sa-i identifice pe autorii respectivelor falsuri, tipografiile unde au fost tiparite si pe cei care ii distribuie.

“De data asta putem vorbi de o infractiune penala pentru ca sint calomniati niste oameni sub semnatura noastra”, sustine Mungiu.

Con-form presedintelui SAR, fluturasii falsi sint identici ca forma cu cei realizati de Coalitie, doar ca numele incompatibililor sint schimbate, cei incriminati initial de CPC, in marea lor majoritate de la Uniunea Nationala PSD+PUR, fiind inlocuiti cu reprezentanti ai Aliantei D.A., la adresa carora sint lansate diferite acuzatii.

“Pe fluturasii piratati nu exista nici un nume de la PSD, PRM sau UDMR”, a spus Mungiu. In opinia sa, “este vorba de o actiune concertata si avem de-a face cu o forta logistica foarte mare”. Mungiu nu a lansat insa nici o acuzatie directa catre vreun partid privind implicarea in distribuirea fluturasilor piratati, afirmind ca acest lucru trebuie stabilit de politie.

Ea a adaugat insa: “Ieri m-am gindit sa-i dau un telefon lui Viorel Hrebenciuc (unul dintre liderii PSD - n.r.) si sa-i spun: “Sinteti un om inteligent. Nu va luptati cu arme din astea. E o greseala mare pe sfirsit de campanie””. Intrebata de ce s-a gindit la Hrebenciuc, Mungiu a spus: “El mi-a venit in minte”.

“Metoda securista: manipulare prin dezinformare”

Mircea Toma, reprezentantul Agentiei de Monitorizare a Presei “Academia Catavencu”, a afirmat, la rindul sau, ca operatiunea de distribuire a fluturasilor falsi “este o metoda care tine de cultura Securitatii dinainte de 1989, respectiv de manipulare prin dezinformare”.

Directorul executiv al Asociatiei Pro Democratia, Adrian Sorescu, a prezentat un alt caz numit de el sabotarea initiativei Coalitiei. Conform acestuia, fluturasii cu incompatibili expediati de CPC la Bistrita au fost “furati” si depozitati in sediul PRM.

Potrivit lui Sorescu, cei din sediul PRM au refuzat sa inapoieze fluturasii reprezentantilor Coalitiei, chiar si dupa ce acestia au venit insotiti de politie. In timpul conferintei de presa de ieri, Sorescu a spus ca a primit un mesaj pe telefonul mobil in care era informat ca Ioan Aurel Rus, unul dintre candidatii PRM in judetul respectiv, ar fi distrus fluturasii.