Traian Basescu a vorbit ieri, la o intilnire cu Clubul Roman de Presa, despre metodele de “tocare a nervilor” utilizate de PSD fata de el si partidul sau si a exclus ideea unui “guvern de uniune nationala” dupa alegeri.

Basescu a declarat ca a aflat de intentia PSD de a pune in circulatie milioane de fluturasi in care fotografia sa este alaturata unui cuplu de homosexuali care se saruta. Liderul Aliantei a somat PSD sa inceteze aceasta forma de campanie negativa la adresa lui.

“Mi se pare incorect sa se foloseasca de aceasta tema dupa ce eu mi-am asumat erorile legate de acest subiect. Pe de alta parte, mi-am asumat si o realitate”, a protestat Basescu la intilnirea cu ziaristii. Candidatul Aliantei a solicitat imperativ PSD “sa puna capat campaniei negative” si lui Adrian Nastase “sa-si asume realitatea”.

“Daca din homosexualitate si-a facut un mod de campanie negativa, atunci PSD ma va obliga la o reactie probata”, a avertizat Basescu. La aceeasi intilnire, liderul PD a vorbit despre “agresivitatea teribila” la care a fost supus de-a lungul timpului de catre PSD pentru a-i distruge partidul.

“Agresivitatea teribila la adresa partidului, dar si agresivitatea impotriva presedintelui PD a fost cumplita”, a povestit Basescu.

El a apreciat ca cele peste 500 de procese penale in care este inculpat au facut parte din “politica PSD de tocare a nervilor” si a adaugat ca a trecut de doua ori prin situatia de a i se pune sechestru pe bunuri, in baza unor “rapoarte ticaloase ale Curtii de Conturi”.

Ideea guvernului de uniune nationala - respinsa

Ideea din ce in ce mai vehiculata de formare a unui guvern “de uniune nationala” a fost respinsa categoric de candidatul Aliantei. Basescu a spus ca, in situatia in care se va ajunge la aceasta solutie, PD va ramine in opozitie.

“Nu vom guverna cu PSD in acelasi timp”, a motivat el aceasta optiune, considerind ca nici macar obiectivul integrarii in UE nu este o situatie care ar justifica o asemenea alaturare. Raminerea in opozitie a PD intr-o asemenea situatie nu ar insemna ruperea Aliantei PNL-PD, avind in vedere ca protocolul formatiunii prevede o atare situatie, a raspuns Basescu unei intrebari pe aceasta tema.

“Avem un protocol care ne mentine in obligatia, unii fata de altii, de a ramine in opozitie. Daca totusi se vor gasi politicieni care sa sustina necesitatea unui astfel de guvern, PD va ramine in opozitie”, a completat liderul democrat.

El a explicat ca nu crede in guvernele de uniune nationala, pentru ca acestea vor semana “extrem de mult” cu fosta guvernare formata din “Conventie plus UDMR plus PD”.

“Multumesc, nu ma intereseaza”

Candidatul Aliantei PNL-PD la presedintie a respins, in cadrul aceleiasi dezbateri, orice negocieri de sustinere pentru turul doi al alegerilor prezidentiale. “Nu voi negocia cu nimeni si n-am nevoie de recomandarile nici unui presedinte de partid pentru turul doi”, a spus Basescu.

El nu a dorit sa comenteze zvonurile aparute dupa dezbaterea televizata de vinerea trecuta, conform carora Corneliu Vadim Tudor i-ar fi sunat atit pe el, cit si pe Adrian Nastase, promitindu-le sprijin in turul doi. “Corneliu Vadim Tudor nu are cum sa-mi cedeze voturile pentru ca nimeni, astazi, nu mai poate sa mearga cu sacosa de voturi a cuiva”, a spus Basescu.

Liderul Aliantei a adaugat ca in turul doi “lupta” se va da intre el si Adrian Nastase, iar in ceea ce-l priveste ar dori drept aliat poporul roman. Basescu a facut trimitere in acest sens la momentul alegerilor locale pentru Primaria Capitalei in 2000, cind in turul doi a refuzat orice sprijin din partea altor formatiuni politice, spunind ca nu negociaza decit cu bucurestenii.

“Acelasi lucru de atunci se intimpla si acum. In jurul candidatilor cu sansele cele mai mari se invirt si au inceput sa biziie tot felul de negociatori. Raspunsul meu este: “Multumesc, nu ma intereseaza””, a conchis Basescu.