Lapte de soia, pateuri vegetale, carnati si crenvursti vegetali, parizer vegetal, prajituri si cozonaci, snitele, chiftelute din legume, branza vegetala sunt doar cateva din produsele pe care romanii care tin post le pot gasi pe rafturile magazinelor.

Pentru a veni in intampinarea romanilor care vor sa tina postul Craciunului, majoritatea magazinelor alimentare ofera o gama foarte diversificata de produse de post, care concureaza ca gust si forma cu produsele traditionale.

"Oferta pe care magazinul nostru o are pentru cei care postesc este foarte bogata, cuprinzand tofu (branza vegetala), lapte de soia, pateuri vegetale, mezeluri, prajituri si cozonaci de post, preparate de post din laboratoarele proprii (pizza, sarmale, snitele etc.)", ne-a declarat Andreea Mihai, director de marketing al grupului Carrefour.

Daca pana acum cele mai cumparate produse erau soia si pateurile vegetale, in ultima perioada de timp se observa o crestere a cererii si pentru branzeturile si mezelurile vegetale, care incep sa castige tot mai mult teren in preferintele cosumatorilor. "Cererea pentru produsele vegetale este in crestere de la an la an.

Romanii sunt tot mai preocupati de o alimentatie sanatoasa, iar aparitia produselor de post, mai ales a produselor cu gust de carne si lactate, face ca postul sa fie mai usor de suportat", ne mai spune Andreea Mihai. Si la magazinul Gima am gasit o oferta extrem de bogata, de la ciocolata amaruie si pana la chiftelute de orez si snitel de legume.

"Pateurile si produsele semipreparate sunt cele mai solicitate, dar si laptele de soia si granulele de soia sunt si ele destul de bine vandute", ne-a spus unul din reprezentantii magazinului. Si cum cererea este din ce in ce mai mare si mai sofisticata, si numarul producatorilor care s-au orientat si spre acest segment de piata este in crestere.

Principalii furnizori de produse de post sunt Inedit si Darling - soia in diverse forme, Scandia si Mandy - pateuri si produse semipreparate, Cris Tim si Aldis - mezeluri vegetale, respectiv Dr. Oli - lactate si branzeturi. Toate companiile sus-mentionate sunt furnizori pentru majoritatea lanturilor de supermarketuri din tara, dar produsele lor pot fi gasite si in magazine mai mici.

Astfel, potrivit reprezentantilor companiilor care realizeaza si produse de post, in perioada postului Craciunului vanzarile se dubleaza si pentru unii chiar se tripleaza. "Postul Craciunului este cea mai buna perioada din punct de vedere al vanzarilor produselor de post.

in aceasta perioada, vanzarile noastre de pateu si parizer de post se tripleaza", ne-a declarat Petru Sopa, director in cadrul companiei Scandia. El spune ca si pentru celelalte produse ale companiei, precum snitele sau chiftele, vanzarile sunt semnificativ mai mari. "Pentru acestea, vanzarile se dubleaza fata de o perioada obisnuita.

in perioada de post se inverseaza ca volum al vanzarilor raportul dintre produsele de post si cele traditionale, vanzarile produselor de post fiind cu mult peste ale celor traditionale", ne-a mai declarat Sopa. in opinia lui, in ultimii ani se constata o crestere semnificativa de la an la an a pietei produselor vegetale. "Este o crestere constanta, care duce la dezvoltarea acestei piete.

Romanii cumpara si in celelalte perioade ale anului astfel de produse, in zilele de post din cursul saptamanii si in alte posturi. Dar postul Craciunului este perioada cea mai importanta pentru noi ca producatori", a mai explicat directorul din cadrul firmei Scandia. Produsele de post sunt accesibile si ca pret.

Astfel, daca produsele traditionale au, unele dintre ele, preturi destul de piperate din cauza ingredientelor folosite, produsele de post sunt pentru toate buzunarele. 250 de grame de tofu costa in jur de 33.000-35.000 de lei, chiftelutele din orez costa 200 de grame circa 25.000-26.000 de lei, snitelul de legume poate fi cumparat cu aproximativ 35.000 de lei.

De asemenea, pateul vegetal, care are in compozitie soia, legume si alte ingrediente vegetale, costa aproximativ 18.500 de lei 250 de grame, iar parizerul vegetal 13.000-13.500 de lei suta de grame.