Formatiunile politice de Opozitie l-au proclamat ieri presedinte al Ucrainei pe Viktor Iuscenko, in timpul unei sedinte extraordinare a parlamentului, boicotata de guvernanti.

"Il proclamam pe Viktor Iuscenko presedinte al Ucrainei, urmand sa-si preia atributiile incepand de astazi (marti - n.r.)", a declarat deputata de Opozitie Iulia Timosenko. Doar 191 de parlamentari au luat parte la sedinta, pentru votul rezolutiei fiind necesara prezenta a cel putin 226 de deputati.

Demonstratiile Opozitiei ucrainene s-au mutat ieri in fata Parlamentului, unde liderii fractiunilor si grupurilor parlamentare s-au intrunit pentru a adopta hotararea privind convocarea unei sedinte extraordinare, in care ar putea fi anulate rezultatele scrutinului.

Presedintele Parlamentului ucrainean, Volodimir Litvin, a anuntat ca sesiunea extraordinara se convoaca la cererea a 150 de deputati, in termen de trei zile de la primirea cererii (pana maine - n.r.).

Consiliul orasenesc Kiev a decis sa acorde votul de neicredere civica Comisiei Electorale Centrale si sa se adreseze deputatilor din Parlamentul Ucrainei, solicitandu-le sa nu recunoasca rezultatele preliminare ale alegerilor. Si la Lvov, mii de oameni au petrecut in strada prima noapte dupa anuntarea rezultatului alegerilor, iar la Cernauti aproximativ 30.

000 de opozanti au participat ieri la un miting spontan

"Politia e cu noi"

In ciuda avertismentelor lansate de coalitia Sabor, ca militia ar fi primit ordin sa "curete" piata centrala din Kiev luni noaptea dupa ora 12.00, nu s-a intamplat acest lucru, iar ieri dimineata au sosit in piata zeci de autobuze cu manifestanti din toate zonele tarii, al caror numar a crescut spre 200.000.

Toate masinile care treceau ieri prin Piata Lesea Ukrainka din Kiev, unde este sediul Comisiei Electorale Centrale, claxonau in semn de protest. In Piata Independentei au inceput sa fluture steaguri georgiene, in amintirea revolutiei de catifea de acum un an, care a adus in republica din Caucaz un guvern nationalist de centru-dreapta.

Ministerul Apararii, Statul Major General si fortele armate ale Ucrainei isi desfasoara activitatea in regim normal, au comunicat la o conferinta de presa prim-adjunctii ministrului Apararii, Dmitro Rudkovski si Volodimir Bilii. Rudkovski a adaugat ca fortele armate, Ministerul Apararii si Statul Major General nu vor reactiona la provocari si vor respecta Constitutia Ucrainei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a facut apel la politicieni sa rezolve problemele prin mijloace pasnice si sa nu atraga in rezolvarea lor structurile de forta. In piata, deputatul Mikola Tomenko a multumit organelor de ordine pentru sustinerea manifestatiei in favoarea lui Iuscenko.

Unul dintre principalii producatori de ciocolata din Ucraina a anuntat sistarea productiei pe timp de o saptamana, in semn de protest fata de derularea scrutinului. Si Comitetul Sindicatului Media Independent i-a chemat pe jurnalisti la greva generala.

"In ziua alegerilor a fost aplicat un program concertat si energic de inselaciune si frauda", este concluzia reprezentantului special al Administratiei americane, Richard Lugar. Acesta i-a cerut presedintelui in exercitiu Leonid Kucima sa investigheze toate acestea.

Departamentul de Stat a amenintat cu revizuirea relatiilor cu Ucraina daca guvernul nu va verifica toate acuzatiile de frauda (de ordinul miilor).

"Nu voi accepta actiunile anumitor politicieni, care cheama oamenii pe baricade", a declarat la televiziunea de stat, luni seara, premierul Ianukovici. "Un mic grup de radicali incearca sa divizeze tara", a acuzat premierul, care a primit deja felicitarile Moscovei pentru victorie.

Este semnificativ ca rezultatele alegerilor care il dadeau castigator pe Ianukovici au fost anuntate luni dupa numararea a 99,3 la suta din voturi, iar rezultatele oficiale dupa numararea tuturor voturilor nu au mai sosit.

Ianukovici, peste 100 la suta

Participarea la vot in unele regiuni ucrainene este considerata suspect de mare. Potrivit surselor Opozitiei si observatorilor internationali citati de "Moscow Times", nivelul de participare a depasit suta la suta in mai multe sectii de votare din regiunile Donetk sau Luhansk, unde premierul Viktor Ianukovici a castigat detasat primul tur de scrutin.

"In regiunea Donetk, prezenta la vot a fost mai mare de 100 la suta in circa o treime dintre sectiile de votare", a declarat liderul Opozitiei, Viktor Iuscenko. Majoritatea acestor alegatori suplimentari au fost "suflete moarte", este de parere Andrei Duda, membru al Uniunii Alegatorilor Ucraineni.