Avocati ai lui Saddam Hussein au anuntat ca au solicitat Curtii Internationale de Justitie sa acuze Statele Unite de crime de razboi, in pofida faptului ca persoane fizice nu au dreptul sa adreseze asemenea cereri tribunalului.

Purtatorul de cuvant al echipei de avocati, Ziad Khassawaneh, a admis ca petitia trebuie semnata de un membru al fostului regim, in conditiile in care tribunalul nu se ocupa decat de cazuri inaintate la nivel de stat sau de "organizatii si agentii internationale autorizate".

Lider legitim

Cu toate acestea, Khassawaneh a insistat asupra faptului ca Saddam continua sa fie liderul legitim al Irakului, avand in vedere invazia militara condusa de Statele Unite, pe care o apreciaza drept ilegala. "Sustinem ca Saddam este presedintele legitim al Irakului, astfel incat orice oficial al guvernului sau are dreptul de a sesiza Curtea", a comentat sursa citata.

Pentru moment, Curtea Internationala de Justitie nu a reactionat fata de aceasta cerere.

Familia lui Saddam Hussein a alcatuit o echipa multinationala de avocati pentru apararea fostului lider de la Bagdad, acuzat de crime de razboi si crime impotriva umanitatii.