Serviciile britanice de securitate au dejucat un atentat de proportii care urma sa fie comis in Londra. Potrivit postului independent de televiziune ITV si publicatiei "Daily Mail", atacul terorist aerian, pus la cale de reteaua al-Qaida, viza aeroportul Heathrow si zgarie-norii din complexul de afaceri Canary Wharf.

Planul retelei teroriste al-Qaida de a comite un atac similar celor din Statele Unite - asupra turnurilor gemene de la World Trade Center si Pentagonului - facea parte dintr-o serie de patru sau cinci atentate pe care serviciile londoneze de informatii au reusit sa le impiedice dupa 11 septembrie 2001.

In plus, conform ITV, autoritatile britanice au dejucat si programe pentru antrenarea unor eventuali piloti teroristi. Nici ITV, nici "Daily Mail", care precizeaza ca sursa acestor informatii nu poate fi identificata, nu au mentionat cand au fost descoperite aceste programe sau stadiul in care se aflau planurile.

Responsabili din Ministerul britanic de Interne si din politia londoneza au refuzat sa comenteze informatiile. Intrebat despre eventuale atacuri esuate, un purtator de cuvant al premierului Tony Blair s-a limitat sa declare: "Nu facem niciodata comentarii despre chestiuni referitoare la securitate".

Aceste dezvaluiri au aparut chiar inaintea traditionalului discurs de politica generala asupra activitatii guvernului, pe care l-a sustinut ieri regina Elisabeta a II-a si care a fost axat pe combaterea terorismului si sporirea securitatii.