Victoria anuntata a candidatului puterii la alegerile prezidentiale de duminica risca sa provoace o sciziune intre Estul rusofon al Ucrainei si Vestul tarii, orientat spre valorile europene. Cu toate ca premierul Ianukovici nu a fost desemnat oficial castigator, opozitia ucraineana si intreaga comunitate internationala acuza puterea de frauda si cer revizuirea scrutinului.

La indemnul liderului opozitiei, Viktor Iuscenko, sute de mii de persoane s-au strans la Kiev si Lvov, fiind pregatiti sa porneasca asaltul asupra administratiei prezidentiale, in convingerea ca aceasta este singura cale in care autoritatile vor ceda.

Scindarea opiniei publice ucrainene a fost dusa inca si mai departe de autoritatile locale din mai multe orase mari din Ucraina de vest, care au refuzat sa recunoasca rezultatele Comisiei Electorale Centrale si au proclamat victoria lui Iuscenko, in speranta ca astfel vor forta Parlamentul ucrainean sa invalideze scrutinul.

Statele Unite si Uniunea Europeana par a da curs solicitarii lui Viktor Iuscenko de a fi recunoscut ca invingator legitim si au facut front comun in aprecierea rezultatului oficial ca incorect.

Emisarul presedintelui american, Richard Lugar, a criticat in termeni extrem de duri "programul concertat si deliberat de fraude si abuzuri" aplicat de putere "cu cooperarea autoritatilor guvernamentale". Departamentul de Stat a avertizat totodata ca SUA isi vor reconsidera relatia cu Ucraina si nu a exclus impunerea de sanctiuni, fara a preciza insa concret in ce vor consta acestea.

La randul sau, Uniunea Europeana a cerut autoritatilor ucrainene sa reexamineze "de urgenta" rezultatele scrutinului, ministrii de Externe ai tarilor din UE hotarand convocarea ambasadorilor Ucrainei in cele 25 de capitale pentru a-si exprima "grava lor preocupare" fata de situatia creata.

Romania s-a raliat si ea pozitiei adoptate de presedintia olandeza a UE si va cere "clarificari" diplomatilor ucraineni acreditati la Bucuresti, a declarat, luni seara, ministrul de Externe, Mircea Geoana.

Deosebit de critica la adresa modului in care autoritatile ucrainene au gestionat scrutinul a fost misiunea de observatori a OSCE, Consiliului Europei, Parlamentului European si NATO, care a constatat ca "aceste alegeri nu au intrunit un numar considerabil de criterii internationale ale alegerilor democratice".

Seful misiunii, Bruce George, a criticat in acest sens utilizarea abuziva a resurselor publice in favoarea premierului si "parti pris-ul zdrobitor al presei in favoarea sa". Cu siguranta, singura luare de pozitie in favoarea premierului Ianukovici a fost cea a presedintelui rus, Vladimir Putin, care l-a felicitat chiar inainte de a fi desemnat invingator de catre Comisia Electorala Centrala.

Din Brazilia, Putin i-a telefonat premierului ucrainean ca sa-l felicite pentru alegerea sa la Presedintia Ucrainei, liderul de la Kremlin adaugand ca "lupta a fost incordata, dar deschisa si onesta, iar victoria convingatoare".

Fortele de ordine - pregatite sa reprime rapid orice violenta

Ministerul de Interne si Procuratura Generala a Ucrainei au sustinut, intr-un comunicat, ca sunt pregatite sa reprime rapid si ferm orice violenta, amenintand organizatorii manifestatiilor ca isi vor asuma consecintele actiunilor lor. Interesant este ca serviciile de securitate, ce supravegheaza de la distanta manifestatia, s-au desolidarizat imediat de acest comunicat.

Evolutia evenimentelor pare a confirma ipoteza care circula in mediile internationale, conform careia scenariul georgian va fi reeditat in Ucraina. Desi "Revolutia trandafirilor", cum a fost numita schimbarea pasnica a regimului Sevardnadze, are anumite puncte comune cu ceea ce se intampla acum in Ucraina, presedintele georgian, Mihail Saakasvili, s-a grabit sa infirme acest scenariu.

"Georgia nu doreste sa isi exporte revolutia, iar autoritatile ucrainene vor fi nevoite sa isi gaseasca propriul drum spre democratie", a subliniat Saakasvili. Ramane de vazut insa cat de pasnic se va dovedi acest drum spre democratie si daca va prevala influenta seculara a Moscovei, dublata de inertia sistemului ucrainean sau amenintarile concertate ale Occidentului.