Desfasurarea alegerilor din Irak "in actualul climat de incertitudine va favoriza majoritatea siita, apropiata Iranului, in detrimentul sunitilor, mai moderati", a afirmat sub acoperirea anonimatului un oficial arab dintr-un stat vecin cu Irakul.

Aceasta declaratie surprinde principalul motiv de nemultumire pentru cele mai multe dintre statele arabe prezente la conferinta de la Sharm el-Sheikh, incheiata ieri cu adoptarea unei declaratii finale ce sprijina organizarea alegerilor in Irak.

Potrivit acestei declaratii, data alegerilor ramane 30 ianuarie 2005, iar 25 decembrie este data finala pentru incheierea transferului suveranitatii catre irakieni. Ocupatia straina este declarata drept "temporara", dar fara stabilirea unei date-limita.

Cu toate acestea, ministrul saudit de Externe a exprimat o convingere impartasita public si de reprezentantii Iordaniei si ai Kuweitului: "Data nu trebuie respectata cu orice pret, cel mai important lucru este ca toti cetatenii irakieni sa aiba posibilitatea de a vota".

In cazul in care SUA insista ca alegerile sa se desfasoare la data anuntata, unele voci din cadrul conferintei au propus o "lista de participanti", care sa restranga accesul pe buletinele de vot al unor grupari "indezirabile" din totalul de peste 100 de partide irakiene inregistrate deja.

Comunitatea internationala nu ar accepta insa un asemenea tip de "democratie", iar Iranul nu ar tolera o incalcare a intereselor majoritatii siite. De cealalta parte, vecinii arabi ai Irakului lasa sa se inteleaga ca un guvern pro-iranian la Bagdad nu s-ar bucura nici macar de sprijinul, si asa inconstant, acordat actualului guvern interimar.

Prin urmare, singurul lucru cu care toti delegatii au fost de acord este sa participe mai activ la securizarea Irakului, care sa garanteze un "scrutin global". Declaratia finala a reuniunii condamna "actele de terorism" si este un angajament formal (fara sarcini precise) al fiecarui stat participant la securizarea Irakului.

Premierul irakian Ayad Allawi si-a exprimat public nemultumirea fata de ajutorul de pana acum al statelor arabe: "Unii dintre fratii nostri si liderii din tarile vecine nu au facut destul. Trebuia ca ei sa ne fi ajutat la nevoie".

Ajutorul esential la care se asteapta Allawi este ca guvernele arabe cu influenta asupra unor grupari de opozitie din Irak sa le convinga pe acestea de necesitatea participarii la scrutin. La randul sau, secretarul general ONU, Kofi Annan, i-a indemnat pe sunitii irakieni "sa ia parte la procesul de reconciliere nationala, bazata pe dialog si pe vointa de intelegere".

Annan a criticat deopotriva formatiunile sunite care ameninta cu boicotarea alegerilor, dar si guvernul irakian, pentru ca a permis ofensiva americana de la Fallujah, care ar periclita procesul de tranzitie spre democratie.

In vreme ce americanii au fost concentrati asupra reprimarii insurgentei din "tringhiului sunit" din jurul Bagdadului, in sudul tarii se coaguleaza o alianta siita care da fiori vecinilor Irakului.

Un guvern siit la Bagdad, in conditiile in care Iranul este cel mai puternic stat din zona, Siria este o aliata a Teheranului, iar Hezbollah a fost recunoscut ca partid politic in Liban, ar schimba considerabil raportul de forte in Orientul Mijlociu. Interesul american si al sunitilor ar fi sa blocheze cu orice pret o alianta a siitilor care se opun cu procesului de pace cu Israelul.

Totusi, americanii si rebelii suniti din Irak continua sa se ucida aproape in fiecare zi.